Roger Viollet/13006-1/Ritzau Scanpix
Billy the Kid

Billy the Kid ble udødeliggjort

Det ville vestens mest beryktede revolvermann skal ha begynt sin kriminelle løpebane allerede som gutt. Da han fikk en kniv i gave, testet han den straks ved å skjære strupen over på naboens kattunge.

Billy the Kid ble bare 21 år, men rakk å ta livet av samme antall mennesker.

Slik lyder en av mange historier om Det ville vestens mest beryktede revolvermann, som skal ha begynt sin kriminelle løpebane allerede som guttunge: Da han fikk en kniv i gave, testet han den straks ved å skjære over halsen på naboens geitekilling.

Etter sin død oppnådde Billy the Kid nærmest mytisk status, men hvem han egentlig var, og hva han foretok seg i løpet av sitt korte liv, er beheftet med stor usikkerhet.

Man vet imidlertid at han tidlig ble foreldreløs og første gang ble arrestert som 15-åring.

Det ble ikke siste gang, men hver gang lyktes det the Kid å flykte. I forbindelse med en krangel om jord drepte han sheriff William Brady og ble den mest ettersøkte mannen i Det ville vesten.

Sherif Pat Garrett
© Roger Viollet/13006-1/Ritzau Scanpix

I 1881 ble han lokket i bakhold og skutt av sheriff Pat Garrett.

Det ble også Garrett som grunnla Billys rykte ved å utgi en bok der Billy ble beskrevet som nådeløs, men også sjarmerende og edel.

TV-serie om Billy the Kid (2022)

Den utrolige historien om Billy the Kid har blitt brukt i en rekke filmer, bøker og tegneserier. Mange husker nok kultfilmen Pat Garrett & Billy the Kid fra 1973, som Bob Dylan skrev soundtracket til.

Nå er skaperen bak den populære TV-serien Vikings, Michael Hirst, klar med sin tolkning av historien. I Billy the Kid spiller Tom Blyth hovedrollen og viser en mer følsom side av karakteren enn det man vanligvis får se.

TV-serien Billy the Kid hadde norsk premiere 12. juni og kan streames på Viaplay.

Trailer til *Billy the Kid* (2022).