De fem frekkeste skurkene i historien

Noen av historiens mest berømte skurker lurte myndighetene i årevis og slapp unna med helt absurde bedrag. Vi har samlet fem av de mest utspekulerte skurkene her.

Frank Abagnale er en av historiens mest kjente skurker, og han ga seg i en periode ut for å være pilot. Hans liv ble skildret i filmen "Catch Me if You Can" fra 2002 med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

© Privat utlånt foto av Frank Abagnale

Bill Mason - stjal fra de rike og berømte

Bill Mason, som antakelig var den mest berømte juveltyven i USA, var en mester i å stjele verdifulle smykker. Dem stjal han særlig fra rike amerikanske berømtheter som Robert Goulet, Bob Hope, Truman Capote og mange flere som han klarte å sjarmere seg inn på.

I løpet av forbryterkarrieren stjal Bill Mason juveler for rundt 35 millioner dollar, og selv om han ble tatt etter en stor forbryterjakt, tilbrakte han bare tre år bak lås og slå.

Doris Payne - giftesyk kvinne stjal juveler

Den eneste kvinnelige tyven på listen er berømt for sin rundt 60 år lange “karriere” som juveltyv. Doris Payne ble berømt for å stjele fra juvel-forretninger, der hun ga seg ut for å være en rik kunde på jakt etter en forlovelsesring.

Hun ville forvirre selgeren ved å forlange å få se mange forskjellige smykker, og slik greide hun ofte å snike et smykke eller to i lommen.

I 2013 ble hun som 83-åring idømt to års fengsel og beordret å holde seg fra juvel-forretninger i fremtiden.

Frank William Abagnale Jr. - en mann med mange ansikter

En av de mest berømte tyvene og svindlerne noensinne er amerikaneren Frank Abagnale. Han ga seg blant annet ut for å være pilot, lege og advokat, og han var utrolig dyktig til å forfalske sjekker. Han begynte for øvrig å svindle da han bare var 16 år gammel!

Som 21-åring ble han imidlertid arrestert i Frankrike, og etter å ha vært fengslet både der og i Sverige, ble han utlevert til USA. Der rakk han bare å sitte fem år i fengsel før han ble løslatt og ansatt som konsulent i FBI.

Albert Spaggiari - bankraner på frifot

Den kanskje mest berømte franske tyven gjennom tidene, Albert Spaggiari, brøt seg inn i bankboksen i den toppsikre banken Société Générale. Den 16. juli 1976 gravde han og en håndfull medsammensvorne en tunnel fra kloakken og helt inn i boksen, og slapp derfra unna med mellom 30 og 60 millioner franc i kontanter og verdipapirer.

Spaggiari ble pågrepet noen måneder senere, men under rettssaken greide han å flykte og han levde resten av sine dager på frifot i Argentina.

Vincenzo Peruggia - stjal verdensberømt kvinne

Vincenzo Peruggia sto bak det største kunsttyveriet i det 20. århundre. Han jobbet på museet Louvre, hvor det verdensberømte maleriet Mona Lisa var utstilt.

Den 20. august 1911 løftet Peruggia stille og rolig maleriet ned fra veggen og smuglet det ut av museet. Han tok det med til Italia hvor han mente det hørte hjemme, og oppbevarte det i sin egen leilighet i Firenze i to år.

Etter å ha kontaktet eieren av et museum i Italia ble Peruggia imidlertid pågrepet, og Mona Lisa ble sendt tilbake til Louvre i 1913. Der henger det den dag i dag, men noe bedre beskyttet.