Shutterstock

Historiens største narkobaroner

Pablo Escobar topper listen over historiens mest brutale narkobaroner, i knivskarp konkurranse med drive-by-skytere, fluktkonger og heroinsmuglere.

© Wikimedia

1. Pablo Escobar 

Alias: King of Cocaine

Hvor: Medellín, Colombia

Hva: Pablo Escobar ble millionær allerede som 22-åring, og livnærte seg blant annet seg som biltyv, kidnapper og marijuanasmugler. På 1970- og 1980-tallet var han frontfigur i det brutale Medellín-kartellet i Colombia, som smuglet ufattelige mengder kokain til USA (angivelig kom 80 prosent av kokainen i USA fra Escobar på det tidspunktet).

Han var søkkrik og endte som nummer 7 på Forbes liste over verdens rikeste.

Escobar bestakk seg til immunitet hos colombianske myndigheter under mantraet: "Sølv eller bly". Tok de ikke imot bestikkelsen, kunne de vente seg en kule i pannen.

Escobar var aktiv i politikk, og hans store merkesak var å kjempe mot utlevering av kriminelle til USA. Han var en elsket figur blant de fattige i Medellín, blant annet fordi han ga dem penger.

Status: Døde i 1993 i en skuddveksling med politiet på hustakene i Medellín. Det spekuleres ennå på om kulen kom fra politiets eller Escobars egen hånd. Begravelsen hans trakk rundt 25 000 mennesker - blant dem mange fattige. Pablo Escobar ble 44 år gammel.

© WIkipedia

2. Joaquín Archivaldo Guzmán Loera

Alias: "El Chapo" (Han korte)

Hvor: Mexico

Hva: Guzmán har av vært involvert i narkobransjen fra barnsbein av. Onkelen var narkosmugler i Mexico, og Guzmán ble tidlig en del av onkelens forretninger. I 2003 ble han leder av det mexicanske Sinaloa-kartellet, og har en stor andel i den mexicanske narkokrigen, som for alvor brøt ut i 2006 da regjeringen satte fokus på problemet.

Guzmán løp første gang inn i lovens lange arm i 1993, og havnet en tur i spjeldet. I 2001 klarte han å rømme, og en storstilt menneskejakt ble innledet. Han ble først tatt i 2015.

Men Guzmán var raskt ute igjen etter en legendarisk rømning gjennom fengselscellens dusj, der det var gravd en kilometerlang tunnel gjennom kloakksystemet.

Status: Guzmán ble tatt igjen i januar 2016 – og sitter fortsatt i fengsel. Den 12. februar 2019 ble han etter en tre måneder lang rettssak i New York funnet skyldig i samtlige tiltalepunkter. Den endelige straffeutmålingen finner sted 25. juni 2019 - El Chapo må høyst sannsynlig regne med å sitte inne resten av sitt liv.

©

3. Griselda Blanco

Alias: Queen of Cocaine, The Godmother

Hvor: Medellín, Colombia - New York og Miami, USA

Hva: Griselda Blanco begynte angivelig sin kriminelle løpebane som 11-åring, da hun kidnappet en nabogutt, krevde løsepenger, men endte med å drepe ham.

Senere ble hun en av nøkkelfigurene i det beryktede colombianske Medellín-kartellet, der hun etter sigende var mentor for en ung Pablo Escobar.

I 1980-årene flyttet hun til Miami og startet en svær kokainsmuglervirksomhet.

Hun var også en blodtørstig dame som drepte alle fiender på sin vei. Yndlingsmetoden var drive-by-skyting på motorsykkel. Det sies at hun har bestilt rundt 200 drap, og selv har hun også et par stykker på samvittigheten. Eksempelvis skjøt hun sin egen mann i en narkokrangel.

Status: Blanco endte til slutt bak murene, men styrte fortsatt businessen med hard hånd fra fengselet. I 2004 ble hun løslatt og dro tilbake til Colombia, der hun levde et forholdsvis stille liv. Ironisk nok ble hun i 2012 selv drept i en drive-by-skyting på motorsykkel.

© Wikipedia

4. Frank Lucas

Alias: Superfly

Hvor: Harlem, USA

Hva: Frank Lucas flyttet som ung fra North Carolina til New York, der han raskt havnet i selskap med en av de lokale gangsterne, "Bumby" Johnson. Etter Johnsons død innlot Lucas seg på narkomarkedet, der han utfordret den italienske mafiaen, som hittil hadde sittet på alt sammen.

Lucas begynte å importere heroin fra Sørøst-Asia, der valmuer ble dyrket og laget til "Blue Magic", som Lucas kalte sitt populære produkt. Det var noe av det reneste heroinet på markedet på den tiden. Det gode produktet, de ultra-voldelige metodene og et korrupt politikorps gjorde Lucas til 1970-tallets ubestridte kingpin i New York.

Status: Lucas ble avslørt i 1975 og dømt til 70 år i fengsel. Men han var samarbeidsvillig og ga viktig informasjon til myndighetene. Han endte i vitnebeskyttelse og ble senere løslatt i 1981. Men i 1984 havnet han utpå igjen og fikk en dom på sju år for heroinsalg.

I 2007 ble filmen "American Gangster" spilt inn med Denzel Washington i rollen som Frank Lucas. Flere kritikere mener at filmen fremstiller Lucas i et litt for positivt lys.

Frank Lucas er i dag 85 år.

© Wikipedia

5. Amado Carillo Fuentes

Alias: Lord of the Skies

Hvor: Mexico

Hva: Fuentes fikk en tidlig start på karrieren. I likhet med "El Chapo" ble Fuentes involvert via onkelen, som allerede var i bransjen.

Fuentes overtok rollen som Mexicos største narkobaron etter Pablo Escobar, og han ble snart en av verdens rikeste menn. Aliaset "Lord of the Skies" kom av at han fløy fire ganger mer kokain til USA enn noen annen narkokurér.

Status: I 1997 pustet myndighetene Fuentes så intenst i nakken at han la seg under kniven hos en plastikkirurg for å endre utseendet. Men noe gikk galt, og Fuentes døde på operasjonsbordet. Fire måneder senere ble de medvirkende kirurgene funnet døde og stappet på oljefat.