Anthony Lukas Redgrave/DNA Doe Project
Joseph Henry Loveless øksemorder Idaho

Hodeløst skjelett tilhørte øksemorder

Et årtier gammelt mysterium om et partert lik funnet i en grotte i USA er blitt løst ved hjelp av genteknologi. Offeret viste seg å være en rømt fange.

Amerikanske DNA-detektiver har løst en 40 år gammel gåte som omfatter et hodeløst skjelett og en øksemorder.

Saken begynte i 1979, da en familie fant skjelettdelene av en mannlig torso i en grotte i den amerikanske delstaten Idaho. 12 år etter dukket også en hånd, en arm og to bein opp i samme hule.

Ifølge politiet tilhørte skjelettet en mann på ca. 40 år. Den dreptes identitet var dog et mysterium.

Dna-databaser ga match

I 2019 kastet forskere fra Idaho State University og en gruppe frivillige rettsmedisinere fra gruppen DNA Doe Project seg over saken.

Det lyktes dem å skaffe dna fra det ene beinet. Dna-profilen ble deretter matchet med millioner av andre profiler i bl.a. dna-databaser som private bruker til å finne slektninger – og det ble full klaff.

Etter måneder med søk hadde forskerne en match – en 87 år gammel mann i California som viste seg å være offerets barnebarn.

Offer hadde drept sin kone

I desember kunne politiet avsløre at den parterte mannen var Joseph Henry Loveless, som ble fengslet i 1916 for å ha drept sin kone med øks.

Loveless, som hadde en lang kriminell karriere bak seg, rømte imidlertid kort etter og forsvant så sporløst.

Det avgjørende sporet var ifølge etterforskerne de bevarte restene av klærne som ble funnet sammen med skjelettet. Restene svarte til klærne som Loveless ifølge politiets etterlysning var iført den dagen han rømte fra fengselet.

Alt tyder derfor på at morderen selv ble drept og partert kort etter flukten. Muligens var det medlemmer av den drepte konas familie som fant ham og tok saken i egne hender.