Gerard Fouet/AFP/Ritzau Scanpix

Hvem var den siste i giljotinen?

Da torturmorderen Djandoubi la hodet på blokken i Marseilles, var det siste gang Frankrike henrettet en dødsdømt.

Frem til Frankrike avskaffet dødsstraffen den 18. september 1981 var giljotinen den offisielle metoden for henrettelse av dødsdømte.

Mannen som fikk den tvilsomme æren å være den siste forbryteren i den ­franske giljotinen var Hamida Djandoubi. Han ble halshugget den 10. september 1977 i Baumettes-fengselet i Marseille.

Djandoubi var blitt arrestert tre år tidligere og deretter dømt for bl.a. grov vold, voldtekt og overlagt drap. Han hadde forført og deretter tvunget tre forskellige kvinner ut i prostitusjon i 1973.

Ved ett tilfelle hadde Djandoubi mishandlet den ene kvinnen foran øynene på de to andre, og deretter kjørt den forslåtte kvinnen ut til utkanten av Marseille og kvalt henne.

Under rettssaken prøvde Djandoubis advokat å overbevise dommeren om at hans klient hadde endret personlighet etter at han hadde amputert det ene beinet i 1971.

Inngrepet skulle ha ført til et stort alkoholmisbruk som skulle ha gjort Djandoubi avstumpet. Forsvaret holdt imidlertid ikke.

Selv om Djandoubi ble siste mann i giljotinen, var han likevel ikke den siste som ble dømt til å miste hodet.

Flere andre ventet på å komme i giljotinen da Frankrike avskaffet dødsstraffen i 1981.De fikk i stedet omstøtt dødsstraffene til livstid.