Shutterstock

Hvor mange fanger flyktet fra Alcatraz?

I løpet av sine over 30 år som fengsel for farlige kriminelle var det bare et fåtall av fangene som forsøkte å flykte. Og det var enda færre som klarte det.

I årene 1934-63, da den amerikanske øya Alcatraz fungerte som fluktsikkert fengsel for farlige kriminelle, forsøkte 36 fanger å flykte. Offisielt lyktes ingen av fluktforsøkene, for de fleste fangene ble fanget, skutt eller funnet druknet.

Men skjebnen til fem fanger er ukjent, og de er kategorisert som “savnet og antatt druknet.”

To av de fem fangene flyktet i 1937 etter å ha filt seg gjennom gitrene. Men de uheldige mennene hadde valgt en dag med spesielt dårlig vær, og ekspertene er enige om at de druknet i de høye bølgene og at havstrømmene sendte likene ut i åpent hav.

De tre andre fangene forsvant fra cellene sine i 1962. Fangene hadde brukt måneder på å grave seg gjennom celleveggene, bl.a. ved hjelp av en hjemmelaget boremaskin laget av en kassert støvsuger.

Støyen skjulte de ved å spille trekkspill. På fluktnatten etterlot de pappmasjé-hoder i sengene for ikke å bli avslørt altfor fort og seilte deretter vekk fra øya på en improvisert gummibåt laget av regnfrakker.

Det er uvisst om de overlevde. Flere vitner har senere fortalt at de har sett fangene ulike steder, men FBI lukket saken i 1979 etter hele 17 års etterforskning. Saken er fortsatt åpen hos det føderale politiet U.S. Marshals.

Boremaskinen som fangene brukte til flukthullet ble laget av en støvsugermotor. Støvsugeren hadde de stjålet fra fengselets verksted.

Shutterstock

Falske hoder ble lagt i sengene for å gi nattevaktene inntrykk av at fangene lå i sengene sine.

Hodene var laget av en hjemmelaget pappmasjé-blanding av bl.a. såpe, tannpasta og toalettpapir. Håret var samlet i det skjulte hos fengselets frisør.

Shutterstock/Golden Gate National Recreation Adrea

Hullet i cellen ble skjult bak papplater og klær. Hullet førte til en ubevoktet overetasje. Der laget fangene redningsvester og en gummibåt av stjålne regnfrakker. Herfra førte en sjakt opp til taket – og friheten.

Shutterstock

Alcatraz har også huset et fort og et militærfengsel for ulydige soldater.

© Shutterstock

Alcatraz var for de farligste fangene

Den lille klippeøya Alcatraz ligger i San Francisco-bukta med omtrent 2 km til fastlandet.

Vannet rundt øya er ofte svært urolig på grunn av sterke havstrømmer, og Alcatraz var derfor et opplagt sted da USAs justisdepartement i 1934 manglet et fluktsikkert fengsel til landets fanger.

Blant fangene som har sittet i Alcatraz er beryktede gangstere som Al Capone og George “Machine Gun Kelly” Barnes. Fengselet ble nedlagt i 1963 fordi mange av bygningene var slitt ned av det salte havvannet.

I dag er Alcatraz åpent for turister og har ca. 1,5 mill. besøkende hvert år.