Pennsylvania Department of Corrections/FBI
Al Capone

Hvor mange liv hadde Al Capone på samvittigheten?

I 1920-årenes Chicago fryktet alle mafiabossen Al Capone, som sendte tallrike rivaler i graven. Men ingen kunne røre gangsteren, som hadde mektige venner overalt.

Al Capone (1899–1947) var i 1920-årene et av de mest beryktede navnene i Chicagos kriminelle underverden – med flere hundre mord på samvittigheten.

Hvor mange menneskers blod Al Capone hadde på hendene, er imidlertid vanskelig å avgjøre. Et kvalifisert overslag er at den amerikanske gangsteren enten beordret eller selv utførte minst 400 drap.

Al Capone

Al Capone led av syfilis i sine siste år og døde av hjertestans bare 48 år gammel i 1947.

© Pennsylvania Department of Corrections/FBI

Bestikkelser gjorde det fritt frem for mord

De fleste drapene der Capone selv førte kniven eller trykket på avtrekkeren, skjedde angivelig i hans unge år, da han var medlem av en gategjeng i New York. Her jobbet han for gjengleder Johnny Torrio, og selv om Capone var siktet for flere drap, kunne ingen av dem bevises.

Da Torrio flyttet til Chicago, fulgte Capone etter. Takket være en cocktail av vold, drap og korrupsjon fikk mennene kontroll over store deler av storbyens kriminelle underverden – inkludert bordeller, spillebuler og narkotikahandelen.

Capone var dyktig til å bestikke både politifolk, påtalemyndigheter, dommere og politikere, og i mange år slapp han derfor unna rettslig forfølgelse til tross for sine mange drap. Først i 1931 ble den 32 år gamle gangsteren fengslet – for skattejuks.