Angela & Luciana Giussani, Corriere della Sera
Matteo Messina Denaro og Diabolik

Mafiaboss kvalte gravide og oppløste barn i syre

Uhyggelige mord på løpende bånd brakte den nettopp arresterte mafiabossen Matteo Denaro til topps i Cosa Nostra. Selv kallenavnet som de andre mafiosoene ga ham, kom fra en morderisk tegneserieskurk.

Sommeren 1988 føres en 26 år gammel mann inn på politistasjonen i den lille sicilianske byen Castelvetrano, som ligger dypt inne i mafiaens høyland. Nok et drap er begått i det lille lokalsamfunnet, og politiet spør den unge mannen om han har sett eller hørt noe. Han forsikrer de mistroiske betjentene:

«Jeg nyter bare å være bonde, jeg har ingenting med mafiaen å gjøre.»

Men Matteo Messina Denaro er langt fra bare en enkel bonde. Han lærte å bruke en pistol som 14-åring og drepte sitt første menneske da han var 18. Faren hans er til og med mafiaboss i Castelvetrano og godt kjent for politiet. Nå leder Denaro sin egen avdeling av den lokale mafiaen med flere medskyldige under seg. Politiet kan imidlertid ikke bevise noe og må la ham gå. Besøket var den eneste gangen Denaro satte sine bein på en politistasjon inntil han den 16. januar 2023 endelig ble arrestert etter 30 år på flukt.

Matteo Messina Denaro

Denaro var kjent som en litt annerledes mafiaboss, som ikke dyrket Sicilias tradisjonelle konservative dyder. Han elsket dyre biler, designerklær og kvinner.

© Corriere della Sera

Mafiaboss drepte på løpende bånd

Matteo Messina Denaro regnes i dag som den øverste lederen av den sicilianske mafiaen, kjent som Cosa Nostra, og hans vei til toppen er brolagt med spesielt én ting – drap. Det er anslått at Denaro personlig drepte 50 mennesker og beordret drap på mange flere. Han fikk sitt fryktinngytende rykte spesielt etter at han drepte den rivaliserende mafiabossen Vincenzo Milazzo i 1992 og kvalte hans gravide kjæreste.

Denaro skal også ha kidnappet en annen mafiosos elleve år gamle sønn og holdt ham fanget i to år for å avskrekke faren fra å samarbeide med politiet. Til slutt ble sønnen likevel drept og oppløst i syre.

Blant de andre mafiosoene ble Denaro kjent som Diabolik. Navnet kom fra en kjent italiensk tegneseriefigur – en tyv som alltid unnslipper myndighetene og hensynsløst dreper sine motstandere med kniv.

Selv skrøt Denaro stolt av sine prestasjoner: «Jeg har fylt opp en hel kirkegård alene», skal han ha sagt, ifølge en tidligere mafioso.

Video: Matteo Denaro blir ført bort av politiet

Den 60 år gamle mafiabossen ble arrestert like ved sitt gamle hjem på Sicilia.

I 1992 var mafiabossen også med på å godkjenne drapene på de to dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino, som hadde gjort det til sin oppgave å bekjempe mafiaen i Italia. Drapene ble beordret av mafiaens øverste leder Salvatore Riina og var starten på Cosa Nostras åpne krig mot den italienske staten, som blant annet førte til at Denaro orkestrerte bombeangrep i Firenze, Milano og Roma som drepte 10 og såret 93.

Men staten slo hardt tilbake og arresterte blant annet Riina 15. januar 1993. Politiet var også i hælene på Denaro, som gikk under jorden og ble den mest ettersøkte personen i Italia.

Da Salvatore Riina døde i fengselet i 2017, var Denaro den siste overlevende av de gamle mafiabossene, og han overtok posten som Cosa Nostras øverste leder. Men så la staten alt inn på å ta ham, og 16. januar 2023 lyktes det endelig – nøyaktig 30 år etter at hans gamle sjef og læremester Salvatore Riina ble arrestert.