Roma Numismatics & Linkedin
Brutus mynt Cæsar

Milliardær må levere tilbake verdens dyreste antikke mynt

Det vakte oppsikt da en 2000 år gammel mynt – som Brutus preget for å markere drapet på Julius Caesar – ble solgt for 42 millioner. kroner. Nå viser det seg at selgeren var en av antikvitetsverdenens største svindlere.

I 2020 kjøpte en amerikansk milliardær en liten gullmynt på åtte gram for over 42 millioner kroner.

Mynten var preget av Marcus Junius Brutus i 42 f.Kr. og hyllet politikerens drap på sin venn og diktator Julius Cæsar i 44 f.Kr.

Det var den dyreste antikke mynten noensinne – men nå har handelen gått i vasken. Det viser seg nemlig at mynten var stjålet og derfor solgt ulovlig.

Et unikt stykke historie

Attentatet på Julius Cæsar var et vannskille i Romerriket. Det førte til en borgerkrig som endte med Brutus' egen død i 42 f.Kr.

For å betale sine soldater under borgerkrigen preget Brutus sine egne mynter, også i et forsøk på å legitimere drapet, som etter Brutus' oppfatning skulle redde republikken fra diktatur.

Brutus mynt Cæsar

Det finnes i dag bare tre utgaver av Brutus' mynter. Dette er den eneste i gull og dermed den mest verdifulle.

© Roma Numismatics

Derfor er mynten preget med Brutus' eget hode på den ene siden og med to dolker og ordene «Eid Mar» – 15. mars (datoen for drapet) – på den andre siden. De to dolkene symboliserte trolig Brutus og hans medsammensvorne, Gaius Cassius Longinus, som begge stakk en dolk i ryggen på Cæsar.

Den lille gullmynten er altså et unikt stykke historie, og det finnes bare to lignende i verden. Men tirsdag ble den levert tilbake til Hellas, der den opprinnelig ble funnet.

Allerede i januar begynte tvilen om myntens legitimitet å spre seg etter at selgeren, briten Richard Beale, ble pågrepet i New York for å ha solgt flere stjålne antikke mynter.

Beale sier selv at han hadde kjøpt den romerske mynten av en italiensk myntsamler på bakgrunn av falske dokumenter i 2014. Myntsamleren er også pågrepet i saken.

Richard Beale

Den britiske mynthandleren Richard Beale har vært direktør i auksjonshuset Roma Numismatics Limited i over 13 år.

© Linkedin

Beale, som er tidligere soldat, hadde vært i myndighetenes søkelys i årevis. Han begynte å selge mynter i 2009 «som et lyn fra klar himmel» ifølge Christopher Martin, formann for British Numismatic Trade Association, som fører tilsyn med mynthandelen i Storbritannia.

«I løpet av et år solgte han mynter som var verdt millioner av pund. Den slags skjer ikke, men det skjedde med ham. Hvor kom han fra? Det var det ingen som riktig visste», sier Martin.

Beale hadde allerede prøvd å selge mynten under en myntkonferanse i New York i 2015. Her hadde han fortalt en potensiell kjøper at den kom fra «en gammel sveitsisk samling», noe som er velkjent kodespråk for at gjenstanden ikke har et helt kurant opphav og sannsynligvis er stjålet.

Den potensielle kjøperen, kjent som «Informant 1», samarbeidet med amerikanske Homeland Security, som endte opp med å pågripe Beale. Han er nå siktet for tyveri, besittelse av tyvegods og konspirasjon. Og den romerske mynten er langt fra den eneste verdigjenstanden i helerisaken, som også omfatter fem antikke mynter som skal være stjålet i Gaza.

VIDEO – Se den opprinnelige auksjonsvideoen for mynten:

Hellas bekjemper ulovlig handel med antikviteter

Det eneste vi vet om kjøperen av mynten, er at han er en amerikansk milliardær. Etter samarbeid med myndighetene har rikmannen levert tilbake den 42 millioner kroner dyre mynten.

Siden den opprinnelig ble funnet i Hellas, blir den levert tilbake dit. Det skjer sammen med en rekke andre antikviteter til en verdi av over 206 millioner kroner.

I forbindelse med tilbakeleveringen understreket den greske generalkonsulen Konstantinos Konstantinou at det må slås konsekvent ned på de internasjonale kriminelle nettverkene, for deres handel med illegale antikviteter «avskjærer arkeologiske funn fra deres kontekst».