Museum of the American Revolution

Pensjonist stjal antikke geværer og må i fengsel i én dag

60 år etter sine forbrytelser får langfingret våpensamler omsider sin straff.

Nylig ble det avsagt dom i en noe spektakulær tyverisak i USA. Den nå 78 år gamle Thomas Gavin erkjente seg skyldig i å stå bak tyveriet av en rekke historiske rifler tilbake på 1960- og 1970-tallet. Blant annet stjal han en svært sjelden Christian Oerter-rifle fra 1775, som i dag antas å være verdt over 1,3 million kroner.

Men det var ikke skytevåpnenes verdi som tiltalte den aldrende tyven, som hadde hjemmet sitt fullstappet med gamle gjenstander.

"Enten du beskriver ham som en samler eller en person med samlermani, så var ikke profitt motivasjon hans", forklarer Gavins advokat. Den eldre mannen beklager også handlingene sine dypt.

Til Gavins hell var foreldelsesfristen for flere av sakene hans allerede overskredet, og en rekke av de stjålne skytevåpnene var dessuten av så lav verdi at det ikke kunne reises sak mot ham i en føderal domstol. Han erklærte seg derfor skyldig mot å få en mildere straff.

“Jeg beklager alt bryderiet.” Thomas Gavin etter å ha mottatt sin dom.

Idømt husarrest og bot

Den rullestolavhengige 78-åringen slipper derfor med å avsone én enkelt dag i fengsel for forbrytelsen sin. I tillegg er han idømt tre års overvåkning, hvorav ett av dem må tilbringes i husarrest i eget hjem. En klekkelig bot på 316 000 kroner må den dømte også betale.

“Jeg beklager alt bryderiet. Jeg tenkte aldri over det den gang”, forklarte Thomas Gavin etter domsavsigelsen.