Edmund Kemper meldte seg for politiet 28. april 1973 og fikk senere en livstidsdom som han fortsatt soner.

© Wikimedia Commons

Edmund Kemper: Seriemorderen med de mest bisarre sex-ritualene

Edmund Kemper ruver i landskapet, er lynende intelligent – og en av historiens mest kaldblodige seriemordere. Allerede som 15-åring begikk han sine første drap da han skjøt besteforeldrene i kaldt blod. På begynnelsen av 1970-årene drepte han ytterligere åtte mennesker – blant dem sin egen mor. Men de mest grufulle handlingene fant sted når Edmund Kemper var alene med likene.

23. oktober 2018 av Andreas Ebbesen Jensen

TV-serien "Mindhunter" har noen av virkelighetens verste seriemordere på rollelisten. Men ingen får det til å gå så kaldt nedover ryggen på en som Edmund "Big Ed" Kemper.

Fra 1964 til 1973 drepte amerikaneren ti mennesker – blant dem sin egen mor og bestemor. 

FBI-agenten John Douglas, som hovedpersonen Holden Ford i "Mindhunter" er basert på, laget en psykologisk profil av Edmund Kemper på slutten av 1970-årene og begynnelsen av 1980-årene.

FBI-agenten beskrev den to meter høye og 130 kilo tunge Kemper som “en av de mest intelligente fangene jeg noen gang har møtt”.

Og med en IQ på 145 er Edmund Kemper også en av de skarpeste seriemorderne, verden noen gang har sett. Han er samtidig også en av de mest forstyrrede.

Som Edmund Kemper selv sa om sitt forhold til kvinner i et av intervjuene som senere ble foretatt fra fengselscellen hans:

“Når jeg ser en jente, er det én side av meg som har lyst til å snakke med henne og ta henne med på en date. En annen side av meg har lyst til å finne ut hvordan hodet hennes vil se ut i enden av en pinne.”

FBI-agenten John Douglas arbeidet ut fra tanken om at man må forstå en drapsmann for å fange en drapsmann.

Derfor bestemte han seg for å intervjue de aller verste i sitt slag opp gjennom 1970- og 1980-årene for å finne ut mer om bakgrunnen deres og forsøke å forstå motivene deres. Og få var så uhyggelige som Edmund Kemper.

John Douglas intervjuet Edmund Kemper flere ganger i håp om at han skulle hjelpe med å skape en psykologisk profil av en seriemorder. Her ses de sammen med FBI-agenten Robert Ressler (t.v.). 

Virkelighetens Edmund Kemper overgår fiksjonen

Edmund Kemper ble født i Burbank, California 18. desember 1948. Og allerede fra barnsbein av var det tydelig at han ikke var som barn flest.

De første tegnene på Edmund Kempers sosiopatiske atferd viste seg tidlig, da han som 4-åring begynte å leke med søsterens dukker på en seksualisert og bisarr måte.

Som 10-åring begravde han familiens katt levende og kappet senere hodet av det døde kjæledyret og spiddet det på en pinne.

På dette tidspunktet ble Edmund Kemper tvunget av sin mor til å sove i en låst kjeller i frykt for at han skulle utøve vold mot søsknene.

Det gjorde bare ting verre for den utilpassede gutten, og som 15-åring var det ikke lenger nok å plage livet av kjæledyr.

Etter en krangel med bestemoren 27. august 1964, skjøt Edmund Kemper henne i kaldt blod med et jaktgevær.

Kort etter plantet han også en dødbringende kule i bestefaren, slik at han ifølge Edmund Kemper “aldri ville oppdage at jeg hadde drept kona hans”.

Da politiet pågrep den 15-årige drapsmannen, spurte de ham hvorfor han hadde drept besteforeldrene. Svaret var like enkelt som det var hårreisende: “Jeg ville bare se hvordan det føltes å ta livet av bestemor”.

Edmund Kemper drepte haikere i kaldt blod

Edmund Kemper ble fengslet og sendt på psykiatrisk sykehus. Her utviklet han et nært forhold til psykologen sin, som overtalte personalet til å la ham vende tilbake til samfunnet etter bare seks år i forvaring.

“Jeg anser ikke Edmund Kemper som en fare for verken seg selv eller andre borgere i samfunnet”, skrev psykologen i sin siste rapport like før pasienten ble løslatt på sin 21-årsdag. Det skulle snart vise seg seg å være en grov feilvurdering.

To år senere, fra mai 1972 og april 1973, tok Edmund Kemper livet av fem kvinnelige universitetsstudenter og en gymnaselev.

De første ofrene var Mary Ann Pesce og Anita Luchessato, to 18 år gamle studenter ved Fresno-universitetet i California som ville haike hjem 7. mai 1972.

Edmund Kemper plukket opp de to jentene i bilen, men i stedet for å kjøre dem hjem, tok han dem med ut i et øde område i byen Alameda rundt fire timers kjøring unna og drepte dem.

Den 23 år gamle Edmund Kemper lot imidlertid ikke likene ligge i skogen. I stedet tok han dem med hjem til sin mor, som han fortsatt bodde hjemme hos.

Før han parterte de to jentene og dumpet dem i søppelsekker nær Loma Prieta-fjellet nord i California, hadde han sex med likene.

Morens avhogde hode tente Edmund Kemper

De neste elleve månedene plukket Edmund Kemper opp fire andre kvinnelige studenter i bilen sin og drepte dem på brutalt vis. Denne gangen skar han hodet av likene, før han hadde sex med dem.

Prikken over i’en på Edmund Kempers ‘oeuvre’, som han kaller det i TV-serien ‘Mindhunter’, ble drapet på sin egen mor og hennes beste venninne.

Moren drepte han med en hammer mens hun sov, deretter halshogde han liket slik han pleide, før han til slutt hadde oralsex med det avhogde hodet.

Etter å ha brukt morens hode som dartskive, skar han ut tungen og strupehodet på henne og stappet det ned i avfallskvernen.

“Det virket passende etter alle årene hun hadde ropt og skreket på meg”, uttalte Edmund Kemper senere.

Det siste offeret for en av historiens verste seriemordere ble morens 59 år gamle venninne Sally Hallet.

Like etter at Edmund Kemper hadde stuet morens lik av veien i et klesskap, inviterte han Sally på middag. Hun ble kvalt til døde før de kom til forretten.

Hør Edmund Kemper fortelle om sitt liv og gruoppvekkende gjerninger i videoen under:

Edmund Kemper ville tortureres til døde

Edmund Kemper forlot åstedet i bil og forventet å bli stoppet av politiet. Men da han ikke hørte noen sirener, stoppet han bilen og meldte seg selv til politiet og bekjente sine makabre forbrytelser.

“Jeg så ikke lenger noe formål med å drepe. Jeg var både fysisk og psykisk utmattet av det hele, så jeg sa til helvete med det og meldte meg selv til politiet”, forklarte Kemper da han ble spurt om hvorfor han hadde gått til politiet.

8. november 1973 ble Edmund Kemper dømt til livstid og innsatt i statsfengselet California Medical Facility, som også huset seriemorderen Charles Manson.

Ved domsavsigelsen tryglet Edmund Kemper om å få dødsstraff og bli “dømt til døden ved tortur”.

Det var nok en straff de pårørende til Edmund Kempers ofre skulle sett ham få, men en av landets mest notoriske seriemordere måtte nøye seg med fengsel på livstid.

Her er Edmund Kemper i dag

Edmund Kemper er i dag 68 år og sitter fortsatt i det californiske fengselet. Han er blitt nektet prøveløslatelse flere ganger – senest i 2017 – og hans neste søknad om prøveløslatelse er i 2024.

Skal man tro Edmund Kemper, lengter han ikke særlig mye ut i frihet.

“Jeg nyter livet i fengselet. Dessuten er jeg ikke frisk nok til å være ute i samfunnet”, har han uttalt.

Siden en av USAs verste seriemordere havnet bak lås og slå for 45 år siden, har han vært veldig åpen omkring sine morderiske tilbøyeligheter.

Edmund Kemper håper nemlig at han skal “redde personer som meg selv i å begå drap” ved å advare dem om å handle på sine syke tilbøyeligheter.

Som han uttalte i dokumentarfilmen ‘Murder: No Apparent Motive’ i 1984:

“Å snakke med noen man stoler på, er ingen forbrytelse. Å ha morderiske tanker er ingen forbrytelse. Men å gi etter for disse tankene er ikke bare en forbrytelse, men en forferdelig ting. Når man først har handlet på sine lyster, er det vanskelig å stoppe.”

Kanskje du er interessert i