Historiens verste seriemordere
Det har nok alltid eksistert seriemordere, men mens seriemordere før i tiden ofte slapp unna med ugjerningene sine, blir de fleste seriemordere i dag pågrepet – og kan sole seg i medienes oppmerksomhet.

Den amerikanske seriemorderen Ted Bundy drepte mer enn 30 kvinner i 1960- og 70-årene.
Seriemordere fins i alle samfunnslag
Den mest utbredte definisjonen av seriemordere er personer som tar livet av to eller flere personer ved separate anledninger, avbrutt av “stille” perioder der seriemorderen lever et normalt liv.
Et fellestrekk er også at seriemorderes personlighet rommer ulike grader av psykopati, som betyr at seriemorderen er blottet for empati og dermed ute av stand til å føle medlidenhet med ofrene.
Dessuten er de fleste seriemordere menn.
Seriemordere forekommer innenfor alle nasjonaliteter og samfunnslag, og seriemorderes intelligens spenner fra lettere utviklingshemming til genialitet.
Også seriemorderes motiver for handlingene er forskjellige, selv om de fleste har det til felles at de oppnår en form for tilfredsstillelse ved selve det å drepe – for eksempel en glede ved å ha et annet menneske helt i sin makt.
Den amerikanske seriemorderen Ted Bundy, som drepte mer enn 30 kvinner mellom 1961 og 1978, uttrykte det slik: ”Du merker det siste åndedraget forlate kroppen deres. Du ser inn i øynene deres. En person i en slik situasjon er Gud”.
Andre typiske motiver blant seriemordere er seksuell tilfredsstillelse, økonomisk gevinst, og jakten på berømmelse.
Seriemordere var djevelens verk
Historien er full av fortellinger om mennesker som drepte for nytelsens skyld – for eksempel den franske adelsmannen Gilles De Rais, som angivelig drepte over 140 barn og unge mellom 1431-1440, fordi det opphisset ham seksuelt.
Før opplysningstiden ble ugjerninger som drap forbundet med djevelen – morderen var besatt av en ond ånd eller hadde inngått en pakt med satan.
Når en morder skulle felles, skjedde det på bakgrunn av vitneutsagn og tortur av den antatte gjerningsmannen, som derfor vanligvis tilsto ugjerningen, uansett om vedkommende var skyldig eller ei.
Samtidig var det langt lettere for en dreven seriemorder å dukke under ordensmaktens radar.
Mange mennesker levde i stor fattigdom der de færreste i de innflytelsesrike samfunnsklasser brydde seg om hvorvidt de levde eller døde, og hvis fattige forsvant, ble det sjelden gjort et stort nummer ut av det.