arundelcastle.org
Dronning Marias bønnekrans av gull.

Maria Stuarts bønnekrans stjålet

Etter et tyveri savner et britisk museum bønnekransen som roet nervene til skotske Maria Stuart da hun skulle halshugges.

Slottet Arundel på sørkysten av England har hatt ubudne gjester. Etter å ha vært koronastengt i flere måneder hadde slottets museum nettopp åpnet igjen da innbruddstyver slo til.

Forbryterne brøt seg inn kl. 22.30 en fredagskveld og tømte et skap med gull- og sølvgjenstander til en samlet verdi av over 11,5 millioner kr.
“Mange gjenstander av stor historisk betydning er stjålet.

Blant dem er den bønnekransen av gull som Maria Stuart bar under henrettelsen i 1587”, opplyser politiet i Sussex. Ikke langt fra åstedet fant politiet gjerningsmennenes utbrente fluktbil.

Henrettelsen av Maria Stuart ble skildret i storfilmen “Mary Queen of Scots” fra 2018.

Dronningen havnet på skafottet

Maria Stuart, som britene kaller “Mary Queen of Scots”, ble kronet i 1543, og flere av gull- og sølvbegrene som ble gitt bort i forbindelse med kroningen hennes som dronning av Skottland, forsvant også under tyveriet.

Det mest bemerkelsesverdige smykket – Marias bønnekrans – er ikke bare et vakkert stykke kunsthåndverk fra 1500-tallet, men bærer også på en enestående historie.

Etter at Maria ble tvunget til å abdisere i 1567, flyktet hun til England, der dronning Elisabet 1 fengslet henne. Katolske Maria utgjorde en trussel mot Elisabets makt, og 20 år senere kostet det skotten livet.

På vei fra cellen sin til skafottet ba Maria Stuart og brukte bønnekransen til å holde styr på det antallet ganger hun skulle hviske “ave Maria”.