Library of Congress
Nybyggere og indianere

Når fant den første skolemassakren sted?

På 1700-tallet lå Nord-Amerikas hvite kolonister i bitter strid med indianerne. Konflikten fikk en ekstra tragisk dreining da en gruppe indianere i 1764 angrep en skole med små barn.

Det første veldokumenterte tilfellet av en skolemassakre fant sted i Pennsylvania I USA den 26. juli 1764. Fire lenape-indianere tiltvang seg adgang til en liten skolebygning hvor skolelederen, Enoch Brown, holdt på å undervise en flokk barn.

Nybyggere og indianere

De amerikanske kolonistene og indianerne lå jevnlig i krig med hverandre på 1700-tallet.

© Library of Congress

Ved synet av de fire indianerne bønnfalt Brown – ifølge øyenvitner – krigerne om å skåne barna, før han ble slått i hodet med en kølle og skalpert. Deretter gikk angriperne i gang med å angripe og skalpere barna. Både skolelederen og ti barn mistet livet.

Bath School

Skolen i Bath ble sprengt i luften av en mann som var bitter over å ha mistet sin stilling som kasserer.

© The Detroit News

Forsmådd kasserer sprengte skole i luften

Snikskytter skjøt vilt omkring seg

Den første masseskytingen på en skole fant sted vel 200 år senere, i 1966, da Charles Whitman drepte 16 og såret 31 personer på University of Texas. Whitman var en tidligere snikskytter i det amerikansk marinekorpset og studerte arkitektur ved universitetet mens han prøvde å holde sine psykiske lidelser i sjakk.

Charles Whitman

Blant Charles Whitmans ofre var hans kone, Kathleen, som han hadde truffet fire år tidligere.

© Wikicommons

Rett etter midnatt den 1. august 1966 drepte Whitman sin mor og kone, før han om morgenen bevæpnet seg til tennene og gikk inn på universitetet. Her barrikaderte han seg i et utkikkstårn og skjøt på tilfeldige i nesten to timer. Blodbadet tok først slutt da Whitman ble skutt av to politibetjenter.