Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tysk politi var klar til å overrumple de palestinske gisseltakerne i OL-landsbyen, men måtte gi opp.

Kriminalitet

Nynazister hjalp München-terrorister

Etterretningspapirer viser at den palestinske terrororganisasjonen som angrep den israelske OL-troppen i 1972, fikk hjelp av tyske høyreekstremister.

Tyske nynazister ga palestinske terrorister en hjelpende hånd da de i 1972 likviderte elleve israelske OL-deltakere under sommerlekene i München. Det viser tyske etterretningsdokumenter som nyhetsmagasinet Der Spiegel har fått innsyn i.

Massakren ble utført av den palestinske terrororganisasjonen Svart september, og det har hittil vært antatt at organisasjonen arbeidet alene. Men ifølge etterretningspapirene dro hjernen bak massakren, Abu Daoud, til Vest-Tyskland noen måneder før de olympiske lekene for å planlegge angrepet. Han ble imidlertid overvåket av tysk politi, som registrerte at han hadde flere møter med den kjente tyske nynazisten Willi Pohl. Ifølge politirapporten satte Pohl blant annet Daoud i forbindelse med en ekspert på forfalskning av pass, og fungerte også som hans sjåfør.

I september 1972 angrep medlemmer av Svart september de israelske OL-deltakerne på rommene deres i den olympiske landsbyen i München. To israelere ble drept i selve aksjonen, mens ytterligere ni israelere ble drept da politiet prøvde å befri gislene på en flyplass i München.

Ni israelske gisler ble drept da Svart september sprengte helikopteret som fraktet gislene til flyplassen.

Ifølge etterretningsdokumentene var Willi Pohl senere involvert i en plan om å hevne de av Svart septembers medlemmer som ble drept under frigjøringsaksjonen på flyplassen. Men før han kom så langt, ble Pohl arrestert i oktober 1972 i en leilighet. Her fant politiet samtidig også store mengder våpen.

LES MER: München-massakren gjorde OL til et mareritt

Les også:

Kriminalitet

Kjent milliardær trodde kidnapping av barnebarn var det rene humbug

24 minutter
Film

München - stilistisk gennemført

3 minutter
Massakren i München
Terrorisme

München-massakren gjorde OL til et mareritt

21 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul