Shutterstock

Potteskår koster brite 15 år bak lås og slå

En pensjonert geolog ville ta med seg et minne hjem fra sin rundreise i Irak – nå blir ferien forlenget med et lengre fengselsopphold.

La oldtidsfunn ligge. Alltid. Også selv om det kun er snakk om potteskår. Det må være lærdommen etter en oppsiktsvekkende dom.

Den 66 år gamle britiske Jim Fitton var på ferie i Irak, hvor den pensjonerte geologen deltok på en guidet tur i den antikke byen Eridu. Mens han gikk rundt i ruinene, skal reiselederen ha fortalt at det ville være greit å plukke opp noen potteskår som suvenirer, noe briten så valgte å gjøre.

Den avgjørelsen angrer Fitton på i dag. Da han noen dager senere skulle reise hjem igjen, fant tollerne potteskårene i bagasjen hans, og han ble straks anholdt. Etter ti uker i varetekt kom saken hans opp for retten i Bagdad.

På grunn av en gammel lov fra Saddam Husseins tid risikerte den pensjonerte briten dødsstraff, noe som fikk familien hans i England til å sende en offentlig appell:

«Jim har ofte tatt med seg små suvenirer hjem fra reisene sine – for å minnes turen og dele opplevelsene sine med oss. For ham var det ikke annerledes enn å ta med hjem en liten stein fra stranden for å minnes en familieferie», forklarte Fittons svigersønn.

Briten plukket opp potteskårene under en omvisning i oldtidsbyen Eridu. Ruinene av den 7400 år gamle byen ligger ved elven Eufrat i det sørlige Irak.

© Thais Gilo

Anker dommen

Den forklaringen ga ikke domstolen i Bagdad mye for og dømte Fitton til 15 års fengsel.

«Min klient fortjener ikke denne straffen. De antikvitetene som ble funnet hos ham, var stein og potteskår, uten noen materiell eller arkeologisk verdi», forklarer Fittons irakiske advokat, som nå vil anke.