Mata Hari solgte verdiløs informasjon

Artisten Mata Hari ble henrettet under første verdenskrig, dømt til døden for spionasje. Men nå viser offentliggjorte dokumenter at informasjonen hun solgte til tyskerne, stort sett var verdiløs.

Mata Hari – danseren som ble henrettet for spionasje.

De tidligere hemmeligstemplede dokumentene fra rettssaken mot spionen Mata Hari viser at mye av den informasjonen hun solgte til tyskerne var verdiløs. I en ny utstilling i hennes hjemby Leeuwarden blir det hevdet at Mata Haris betydning ble overdrevet av den franske militære ledelsen fordi de ville avlede oppmerksomheten fra de nederlag og mytterier som rystet den franske hæren på det tidspunktet.

Ifølge myten om Mata Hari skal den nederlandske danseren ha avslørt hemmeligheter som kostet tusenvis av menn livet under første verdenskrig. Hun ble til slutt arrestert i Frankrike og henrettet for forræderi den 15. oktober 1917. Myten ble ytterligere forsterket da filmstjernen Greta Garbo spilte henne i filmen Mata Hari fra 1931.

Hemmeligstemplet i hundre år

Dokumentene fra rettssaken mot henne har vært hemmeligstemplet i hundre år men ble nylig offentliggjort. De gir, sammen med brev hun skrev til venner og slektninger under krigen, et mer jordnært bilde av den myteomspunne spionen.

Hun het egentlig Margaretha Geertruida Zelle og vokste opp som datter av en nederlandsk hattemaker. 18 år gammel giftet hun seg med en offiser og flyttet til Java i dagens Indonesia.

Politibilde av Mata Hari etter pågripelsen.

© Corbis/Getty

Den alkoholiserte mannen begynte snart å mishandle henne, og hun krevde skilsmisse da de kom tilbake til Nederland. Deretter flyttet hun til Frankrike, der hun begynte å opptre som lettkledd danser under navnet Mata Hari.

Mistenkt for å være dobbeltagent

Da første verdenskrig brøt ut, ble hun kontaktet av den franske etterretningstjenesten. De ba henne forføre den tyske kronprinsen Wilhelm, som hun kjente fra tidligere. Hun ble også tilbudt penger av en tysk diplomat som ville at hun skulle selge militære hemmeligheter til Tyskland. En periode med hyppige reiser mellom Frankrike, England og Spania fulgte, men etter hvert begynte begge sider å mistenke henne for dobbeltspill. De var dessuten misfornøyd med den informasjonen hun formidlet.

Hun møtte den tyske militærattacheen Arnold Kalle i Madrid. Han avslørte henne ved å sende en radiomelding som han visste franskmennene ville fange opp. Mata Hari ble arrestert og dømt til døden for spionasje da hun kom tilbake til Frankrike.