Video: Hemmelig mesterklasse i spionasje oppdaget

I 1981 endte den tidligere britiske mesterspionen, Kim Philby, opp som spionlærer for Stasi. I en hittil usett video avslører han alle triksene sine for de østtyske agentene.

Engelske BBC har funnet en hittil usett video fra Philbys mesterklasse hos Stasi. Her forteller han blant annet hvordan hans engelske overklassebakgrunn var et perfekt dekke for hans virke som spion.

BBC har gravd fram videoen fra Stasis offisielle arkiver i Berlin, og den var aldri ment for offentlighetens øyne. Det er første gang en MI6 offiser avslører spionarbeidet sitt fra A til Z.

Video

Bakenfor Kim Philby

Kim Philbys liv som dobbeltagent starter på 1930-tallet. Han arbeider da for den britiske etterretningstjenesten, men i all hemmelighet foret han russerne med opplysninger.

Dobbeltspillet blir nesten avslørt i 1963, og Philby flykter til Moskva. Her slår han seg på flaska, og forsøker til og med å begå selvmord.

KGB hyrer ham i 1975 til å undervise kommende agenter, og i 1981 underviser han den østtyske etterretningstjenesten, Stasi. Her skryter Philby av hvordan han har lyktes med å lure alt og alle og likevel slippe unna med livet i behold.

Kim Philby døde i 1988

LES MER: Få hele den utrolige historien om mesterspionen Kim Philby

Få flere detaljer fra den hemmelige videoen hos BBC