Perus kulturdepartement
Peru mumie i kjølebag

Sykkelbud var kjæreste med 800 år gammel mumie

Et par betjenter i Peru fikk seg litt av et sjokk da de fant en mumie i et sykkelbuds kjølebag. Overraskelsen ble ikke mindre da den unge mannen fortalte dem om sitt nære forhold til den.

En 600-800 år gammel mumie er funnet i et sykkelbuds ryggsekk i regionen Puno i Peru, like ved Bolivia.

Den 26 år gamle peruanske mannen, som politiet grep på fersk gjerning med mumien, fortalte at «Juanita», som han kalte henne, var en slags «åndelig kjæreste». Han passet henne hjemme og tok henne med ut for å vise henne til vennene sine.

Mumien sov på sykkelbudets rom

Julio Cesar hadde dratt ut til et utsiktspunkt over Mantaro-dalen i Puno sammen med to venner. Der satt de og drakk om kvelden.

Politiet kom tilfeldigvis forbi og ble en smule overrasket da de fant en mumie i Cesars store kjølebag under rutinekontrollen. Den brukte han ellers først og fremst til å levere mat i jobben som sykkelbud.

Etterforskere ser på mumie i kjølebag

Politiets etterforskere ble ganske forundret da de så den mystiske mumien i kjølebagen.

© Perus kulturdepartement

Mumien lå sammenfoldet og var ikke helt tildekket av tøy, men det var ingen tvil om at det var en mumie.

Helt tilbake til 5000 f.Kr. har ulike peruanske kulturer praktisert mumifisering, og det var først etter at Inkariket ble inntatt av spanske conquistadorer i 1572 at den gamle tradisjonen begynte å dø ut.

Mannen forklarte politiet at mumien hadde vært i familien i 30 år og at det var faren som i sin tid hadde kjøpt den. Det er uklart hvordan faren hadde klart å skaffe seg en mumie, men de siste årene hadde den unge mannen begynt å ta seg av den. Til slutt hadde han flyttet «Juanita» inn på rommet sitt der hun lå i en eske ved siden av TV-en.

Politiet så ingen annen råd enn å konfiskere mumien og overlevere den til Perus kulturdepartement. Her ble den undersøkt av arkeologer som konstaterte at den var 600-800 år gammel og sannsynligvis stammet fra Patambuco-distriktet i Puno. Området hadde vært tilholdssted for Iupaca-kulturen, som hersket fra 1150-1600.

VIDEO – Hør Cesar fortælle om sin “åndelige kæreste”:

Video

Politiet konstaterte også at mumien – som mannen hadde betraktet som sin «åndelige kjæreste» og gitt et kvinnenavn – i realiteten var en mann på over 45 år og var ca. 1,51 meter høy.

Mannen hadde blitt gravlagt i fosterstilling, noe som var typisk for fortidens mumifiserte begravelser i området.

Avviser at mumien skulle selges

Overfor politiet nektet Cesar for at han hadde hatt planer om å selge mumien og fortalte i stedet at «vennene mine bare ville se den».

Ifølge Cesar hadde familien hans sågar tidligere forsøkt å donere mumien til et lokalt museum, men uten hell.

Nå sitter de tre mennene i varetekt mens de etterforskes for mulige forbrytelser mot Perus kulturarv.