World Trade Center i brann
© Wikipedia

9/11: Terrorangrepet 11. september 2001

11. september 2001 blir USA utsatt for historiens blodigste terrorangrep, med nesten 3000 døde. 19 terrorister, fire passasjerfly og en plan som er så vanvittig at den effektivt sikrer at terrorangrepet 11. september, som på engelsk bare blir kjent som 9/11, aldri vil bli glemt.

11. september 2018 av Ida Buhl

11. september 2001 kl. 08.00. Sensommeren byr på usedvanlig vakkert vær denne septemberdagen. Pendlene som vrimler mot maurtua Manhattan, blir som en hvilken som helst dag møtt av synet av den karakteristiske skyline med de to tårnene som høyeste punkt, før de beveger seg over en av de mange broene og tunnelene som forbinder New Yorks bankende hjerte med fastlandet.

Men 11. september 2001 utvikler seg ikke som en hvilken som helst dag. Om få timer vil sensommerdagens skjønnhet drukne i røyk og støv, og angrepet, som på engelsk får navn etter datoen – 9/11 – brenner seg fast i amerikanernes bevissthet.

Samtidig, høyt oppe i luftrommet, reiser tre menn seg på American Airlines fly nr. 11, som har kurs mot California, og terrorangrepet 11. september er i gang. Mennene dreper to medlemmer av kabinpersonalet og begir seg mot cockpit. Få minutter senere har de til sammen fem terroristene tatt kontroll over flyet.

Kapringen blir kjent kl. 08.19, da flyvertinnen Betty Ong ringer flyselskapet. Imens er ytterligere 15 terrorister i ferd med  å gå om bord i tre andre fly på den amerikanske østkysten. Også disse flyene har kurs mot California. Det er opplagt at de fulle drivstofftankene gjør dem til perfekte brannbomber, men hvor effektive flyene viser seg å være i 11. september-angrepet vil overgå terroristenes villeste forhåpninger.

9/11 kl. 08.45: Fly nummer 11 treffer nordre tvillingtårn

Kl. 08.44 mottar American Airlines nok et anrop fra fly nummer 11, denne gang fra flyvertinnen Amy Sweeney, som forteller at hun kan se bygninger og vann. Hennes siste ord er ”Gud, vi flyr altfor, altfor lavt”. Så brytes forbindelsen brått. Terroristene har fløyet passasjerflyet direkte inn i det nordlige tvillingtårnet i World Trade Center.

Flyet har etterlatt et gapende hull mellom 93. og 97. etasje, og en voldsom brann bryter ut. Alle 95 personer om bord på flyet dør momentant, det samme gjør de som befinner seg nærmest stedet der flyet treffer tårnet. Samtidig er hundrevis av mennesker fanget øverst i tårnet, uten mulighet for å komme seg ut av infernoet. De neste timene ser sjokkerte tilskuere at mellom 100-250 mennesker hopper i døden fra tårnet.

Få minutter etter rapporterer mediene at et mindre fly har truffet nordtårnet i noe som antas å være en ulykke. Ennå har ingen fantasi til å forestille seg at det dreier seg om et terrorangrep, og at det er et stort kommersielt passasjerfly som har krasjet i tårnet.

Samtidig mottar United Airlines et anrop fra et besetningsmedlem på United Airlines fly nr. 175, som forteller at flyet er kapret og at begge piloter og et besetningsmedlem er drept. Også en passasjer, Peter Hansson, kontakter sin far Lee Hansson og forteller om kapringen.

Kl. 09.00, åtte minutter etter hans første anrop, ringer Peter faren en gang til. Han forteller at han tror flykaprerne har tenkt å fly flyet inn i en bygning, muligens i Chicago. ”Men ikke vær bekymret far, hvis det skjer kommer det til å gå svært fort", sier Peter. Deretter utbryter han ”Åh, herregud”, og en kvinne skriker i bakgrunnen. Så blir forbindelsen brutt.

På bakken vet myndighetene ennå ikke at det er fly nummer 11 som har truffet nordtårnet, og luftfartskontrollen prøver fortsatt å lokalisere flyet. Først med den andre flykapringen innser luftfartskontrollen at noe er alvorlig galt, og ber om militær bistand. Men akkurat hvor galt det står til, har ingen fantasi til å forestille seg.

9/11 kl. 09.03: Hele verden endrer seg

I World Trade Centers sørlige tvillingtårn har brannvesenet, som først har gitt folk beskjed om å gå tilbake til arbeidet, nå bedt folk om å evakuere. Men beskjeden kommer altfor sent og når nok ikke engang å blir sendt ut over tårnets høyttaleranlegg før fly nummer 175 kl. 09.03 treffer tårnet mellom 77. og 85. etasje.

Alle i nærheten av nedslagspunktet og de 65 personene om bord på flyet dør momentant, og hundrevis av mennesker blir i likhet med i nordtårnet fanget i et flammehelvete på de øverste etasjene, uten mulighet for på flykte. Da det andre flyet treffer, blir det klart at noe helt eksepsjonelt er på ferde. Øyenvitnet Audrey J. Marcus skildret opplevelsen til New York Times slik:

”Akkurat da var det ett øyeblikk før – da vi så flyet, det andre flyet – og ett øyeblikk etter. Og det var som to forskjellige verdener, disse to øyeblikkene. Jeg mener bokstavelig talt at jeg kan føle at jeg kan huske det nøyaktige sekundet der hele verden endret seg og ble forandret for alltid. For i det ene øyeblikket var det bare en bygning i brann, og i det neste øyeblikket var ingen av oss trygge mer. Slik føltes det”.

Rundt omkring i verden følger millioner av seere med da det andre flyet treffer det sørlige tårnet ”live” på tv, mens journalister rapporterer om situasjonen i nordtårnet. Bildene gir fortsatt ingen mening.

LES MER: De tre mest utbredte konspirasjonsteoriene om 11. september

9/11 kl. 09.05: President Bush på skolebesøk

Den amerikanske presidenten George Bush avlegger denne dagen offisielt besøk på en barneskole i Florida, langt unna de dramatiske begivenhetene. Presidenten har fått beskjed om at et ”mindre fly” har krasjet inn i det nordlige tvillingtårnet, og da det andre flyet treffer sørtårnet, har elevene akkurat begynt å lese høyt for presidenten fra bildeboken ”The Pet Goat” (Kjælegeita).

Presidentens stab informerer ham om det andre flyet og sier at ”Amerika er under angrep”. Likevel velger presidenten å bli sittende slik at barna får lest ferdig. Kanskje klarer han bare ikke å ta innover seg hva som skjer. Senere forklarer han at han ikke ville skremme elevene.

Imens har fly nummer 77 brutt all radiokontakt med bakken og forsvunnet fra luftmyndighetenes radar. Først 36 minutter senere dukker flyet opp igjen – nå med kurs mot Washington D.C. Visepresident Dick Cheney hasteevakueres til en underjordisk bunker, men Det hvite hus er ikke flyets mål.

I stedet krasjer flyet kl. 09.37 inn i en fløy i Pentagon der det til all hell befinner seg mye færre folk enn normalt på grunn av oppussing. 125 personer i bygningen og alle 64 om bord på flyet omkommer, og det bryter ut en voldsom brann.

9/11 kl. 09.28: Det siste flyet blir kapret

Nesten samtidig, kl. 09.28, kaprer fire menn det siste av de fire flyene, United Airlines fly nr. 93. Flyet hadde opprinnelig avgang omtrent samtidig med de andre flyene, men var blitt 45 minutter forsinket, og dessuten kaprer terroristene av uvisse årsaker først flyet 45 minutter etter at det har lettet.

De andre flyet ble kapret kort etter avgang. Forsinkelsene blir fatale for terroristenes planer, for passasjerene får beskjed om kapringene av de andre flyene via telefonsamtaler med sine nærmeste, og det er uhyggelig klart at også deres fly er plukket ut til å fungere som et fryktelig terrorvåpen. Derfor kan ikke terroristene innbille passasjerene at de bare skal forholde seg rolig og at de vil lande trygt.

Kl. 09.59, kollapser det sørlige tvillingtårnet. Ingen er forberedt på at bygningen skal styrte i grus, og hundrevis av redningsfolk som arbeider med å hjelpe alle som er fanget i tårnet, omkommer sammen med dem. Den kollapsede bygningen avgir så mye støv og røyk at tilskuere først tror at en ny eksplosjon har funnet sted. Men da støvet legger seg, er ikke bygningen der mer. Øyeblikkelig etter beordres nordtårnet evakuert.

På fly nummer 93 har passasjerene blitt enige om å prøve å få overtaket over terroristene. Det siste livstegnet fra flyet er en radiooverføring der man kan høre at terroristene kjemper for å holde passasjerene ute av cockpit. Til slutt klarer de ikke å holde dem unna mer, og peker flyets snute direkte mot bakken. Alle dør momentant da flyet treffer et jorde i Pennsylvania.

9/11 kl. 10.30: Tårnene er borte

Kl. 10.28 kollapser Nordtårnet én time og 42 minutter etter å ha blitt truffet av fly nummer 175, mens hele verden vantro ser på. Selv om bygningen er beordret evakuert, har beskjeden trolig ikke nådd en stor del av redningsfolkene som kjemper for å redde liv.

71 politifolk og 343 brannmenn dør 11. september, side om side med ofrene de prøver å hjelpe. I alt 2996 mennesker fra 90 forskjellige nasjoner omkommer. På under tre timer er Manhattans skyline endret for alltid. Og verden har blitt en annen.

Ikke siden japanerne bombet flåtebasen Pearl Harbor 60 år tidligere, har USA vært under angrep. Og akkurat som den gangen, da angrepet fikk USA til å gå inn i andre verdenskrig og slippe atombomber over Hiroshima og Nagasaki, får også dette terrorangrepet 11. september drastiske konsekvenser. Bare ni dager senere erklærer George W. Bush krig mot den globale terroren, en krig som blant annet medfører invasjoner av Afghanistan og Irak og så langt har kostet opp mot en million sivile livet. 

9/11 - terrorangrepet som endret verden

De to passasjerflyene som hadde kurs mot World Trade Center, endret ikke bare newyorkernes hverdag. Terror var plutselig på alles lepper.

Derfor kan vi også tilby deg en dyptgående artikkel om terroristen som gikk fra rikmannsgutt til superterrorist - Osama bin Laden.

Hvis du er rask kan du også få et helt års forbruk på 18 nummer av HISTORIE-magasinet til en helt spesiell pris!

Kanskje du er interessert i