Adam H T Geelle
Garissa Universitet

Hvor fant historiens dødeligste masseskyting sted?

Tidlig om morgenen 3. april 2015 tiltvinger fem væpnede menn seg adgang til et universitet i Kenya hvor hundrevis av studenter ligger på sovesalene sine. Og så begynner skytingen.

Den masseskytingen – begått av sivile mot sivile – som har kostet flest liv, fant sted i Kenya 3. april 2015.

Her stormet fem tungt bevæpnede menn universitetet i byen Garissa, der de skjøt og drepte 148 mennesker og såret 79.

Gjerningsmennene erklærte at de utførte angrepet i den somaliske terrorgruppen al-Shabaabs navn, og gikk ifølge øyenvitner målrettet etter kristne studenter og ansatte.

VIDEO: Øyenvitne forteller om angrepet

Myndighetene overså faresignaler

I tiden før angrepet ble Garissa ellers ansett som et av de tryggeste områdene i Kenya ettersom byen var hjemsted for både en stor politistyrke og flere militærbrakker.

Ifølge noen kilder hadde myndighetene blitt advart om at et av landets universiteter kunne være mål for et forestående terrorangrep. I dagene før angrepet fikk myndighetene også tips om at det var observert mistenkelige personer på forskjellige steder i Garissa – bl.a. på universitetet.

Likevel kom det bardus på både politiet og militæret da menn bevæpnet med AK 47-geværer og eksplosiver angrep universitetet i Garissa kl. 05.30 den 3. april 2015.

Garissa Universitet

I 2015 ble universitetet i den kenyanske byen Garissa hjemsøkt av et spesielt blodig terrorangrep.

© Adam H T Geelle

Terrorgruppe påtok seg ansvaret

Ifølge øyenvitner jaget gjerningsmennene i første omgang cirka 700 studenter ut av universitetets sovesaler og ga dem ordre om å legge seg med ansiktet ned.

Deretter gikk de i gang med å skyte studentene. Noen vitner forteller at terroristene spurte etter de unges religion og lot muslimene slippe mens de kristne ble skutt.

Da sikkerhetsstyrkene inntok universitetet etter 15 intense timer, hadde angrepet krevd 148 ofre, og de 5 gjerningsmennene var også døde. Dagen etter tok terrorgruppen al-Shabaab, som har forbindelser til al-Qaida, på seg ansvaret for angrepet.

LES OGSÅ: Skoleskytinger – historien gjentar seg med dobbel hastighet