Bridgeman
Massakren i München

Hvor mange mistet livet i massakren under OL i 1972?

Midt på natten den 5. september 1972 blir det israelske OL-laget vekket av bevæpnede menn. Snart blir de olympiske lekene i München badet i blod.

Den israelske bryteren Yossef Gutfreund har nettopp blitt vekket av en raslende lyd ved hotelldøren sin kl. 4.30 om morgenen 5. september 1972, og nå prøver han desperat å vekke de andre israelske OL-deltakerne i rommet. Utenfor rommet står en gruppe bevæpnede menn som er i ferd med å dirke opp døren.

Den 195 cm høye bryteren kaster seg resolutt mot døren for å holde gruppen ute, men de bevæpnede mennene tvinger seg inn på hotellrommet, og like etter er elleve israelere tatt som gisler.

Terrorister ville skyte gislene

De bevæpnede mennene var medlemmer av den palestinske terrororganisasjonen Svart september, og nå hadde de brakt den blodige kampen mellom palestinere og israelere fra Midtøsten til de olympiske lekene i München.

Terroristene krevde bl.a. løslatelsen av 235 palestinske fanger fra israelske fengsler. Hvis de ikke fikk kravene oppfylt, ville de med jevne mellomrom skyte gislene.

Terrorist

Bevæpnede og maskerte terrorister drepte alle de israelske gislene sine.

© CNN

Gjerningsmennene ble løslatt

Det påfølgende døgnet forhandlet tyske myndigheter intenst med terroristene. Til slutt måtte myndighetene gå med på å skaffe et fly som kunne frakte gjerningsmenn og gisler til Egypt.

På flyplassen forsøkte tysk politi seg på en katastrofal redningsaksjon som endte med at alle gislene, 5 terrorister og 1 politimann ble drept – i alt 17 personer.

Tre av terroristene ble tatt til fange, men de ble løslatt en måned senere i en fangeutveksling, da Svart september denne gangen kapret et tysk fly og truet med å sprenge det i luften.

LES MER: München-massakren gjorde OL til et mareritt