Ritzau/Scanpix

Prins Heinrich 13. forberedte kupp mot Tyskland

Hovedmannen for det oppløste kuppforsøket i Tyskland – den tyske adelsmannen Prins Heinrich 13. – kan spore sine aner til det nedlagte fyrstedømmet Reuss. Familiens historie går 900 år tilbake og vitner om storhet og fall. Mest fall.

«Nå knuser vi dem alle flate, nå er det ikke gøy lenger», tordnet prins Heinrich 13. i en avlyttet telefonsamtale tidligere i sommer, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Den 71 år gamle tyske adelsmannen fra Reuss-slekten er sentral i kupplanene mot det tyske demokratiet. Han skulle etter planen innsettes som tysk overhode etter kuppet.

Og den ambisiøse prinsen har heller ikke noe ønske om makt fra fremmede.

Reichsbürger-bevegelsen streber etter å gjenskape Det tyske keiserriket proklamert i Versailles i 1871.

© Bismarck Museum Friedrichsruh / Wikimedia

Riksborgere ville kuppe det tyske demokratiet

Prins Heinrich drømmer seg tilbake til en fyrstelig tid

Slekten Reuss kan spore sine aner tilbake til 900-tallet. Siden den gang har slekten styrt det lille fyrstedømmet Reuss i provinsen Thüringen i det østlige Tyskland.

Prins Henrich 13. er barnebarn av til den fyrstedømmet Reuss' siste monark, Heinrich 27.

I fyrsteslekten Reuss er det tradisjon å døpe alle mannlige barn Heinrich. Samtidig får de et nummer, et såkalt ordenstall, slik at det er mulig å vite forskjell på dem. Grunnen til at den nålevende prinsen har et lavere ordenstall enn bestefaren Heinrich 27., er at tallrekkefølgen ifølge familietradisjonen starter forfra ved hvert århundreskifte.

Den siste «ordentlige» fyrste av Reuss, prins Heinrich 27., besteg tronen i 1913, men måtte forlate den igjen allerede i 1918.

© Wartenberg Trust / Wikimedia

Fyrst Heinrich 27. ble etter 1. verdenskrig og Det tyske keiserrikets kollaps tvunget til å abdisere og oppgi sitt lille Reuss-rike.

«Det skjedde på grunn av ubegrunnet press, som en konsekvens av 1. verdenskrig, som beviselig ble startet av fremmede makter», slo prins Heinrich fast i en tale i 2019.

Han fremhevet rikets den gang lave skattesats og rikets blomstrende hovedstad Gera, som forfalt etter 1918.

Fyrstedømmet Reuss (med rødt) ligger i den nåværende tyske delstaten Thüringen (stiplet linje) og var cirka på størrelse med Fredrikstad kommune.

© Jonas Haxø / Wikimedia

«Inntil da var alt bra i kongeriket som ble styrt av Reuss-familien, og folk levde et lykkelig liv. Administrasjonen var overskuelig og transparent. Hvis det var et problem, gikk man til prinsen. Hvor går man i dag? Hvem skal man henvende seg til i dag? Til sin representant i delstaten, Forbundsdagen eller i EU-parlamentet? Lykke til!» sa prins Heinrich sarkastisk.

🎬 Se Heinrich 13. lovprise monarkiet:

Video

Kuppfyrsten kjemper for sin arv

Prins Heinrich har etter eget utsagn ført 180 rettssaker mot ulike instanser i Tyskland for å få tilbake slottene, landområdene, kunstskattene og slottene.

Etter 2. verdenskrig ble all adelig eiendom konfiskert av DDRs kommunistregime. Rettssakene ga ikke Heinrich det forventede utbyttet, men han har imidlertid skaffet seg familiens gamle jaktslott, Waldmannsheil, hvor han gjerne tilbringer helgene sine.

Das Oberes Schloss stammer helt tilbake fra begynnelsen av 1200-tallet og er et av de familieslottene som prins Heinrich 13. mener bør leveres tilbake til Reuss-slekten.

© Wikimedia Commons

Til daglig bor prinsen i en penthouseleilighet i finansbyen Frankfurt am Main sammen med sin 39 år gamle kjæreste Vitalia. Ifølge tyske myndigheter har hun forsøkt å etablere kontakt med Russland, men har tilsynelatende ikke lyktes. Prinsen har tjent pengene sine på eiendomshandel.

Prins Heinrich har for lengst brutt med familien, som holder tydelig avstand til ham.