Terror i hjertet av Mekka

Den nå avdøde lederen for al-Qaida, Osama bin Laden, fikk inspirasjon fra Juhaymana al-Otaibi som sto bak et terrorangrep i Mekka i 1979. Angrepet ble innledningen til internasjonal jihad.

Den 43 år gamle predikanten foraktet den saudiske kongefamilien og holdt islams viktigste helligdom i et jerngrep i to uker.

I 1979 blir islams største og helligste moské, Al-haram-moskeen i Mekka, okkupert av muslimske terrorister. I 14 dager er den hellige bygningen åsted for et nervepirrende drama som får regimet i Saudi-Arabia til å vakle.

Kongefamilien i Saudi-Arabia har etablert tette økonomiske og politiske bånd til Vesten. Samarbeidet skaper misnøye i kretser som vil ha et mer konservativt, religiøst styre.

Rundt 500 terrorister kaprer islams helligste moské: Al-haram-moskeen i Mekka. Etter to ukers kamper får saudiske soldater – med hjelp fra franske elitestyrker – nedkjempet terroristene.

Kampene ansporer en rekke muslimske fundamentalister til å gjennomføre flere terrorangrep i årene som følger.

Terroraksjon ble startskuddet til internasjonal jihad

Juhaymans angrep på Al-haram-moskeen ble en stor fiasko, men ikke desto mindre ble terrorlederen et forbilde for et utall muslimske terrorister. Flere terroraksjoner de siste tiårene har derfor hentet inspirasjon fra beleiringen i 1979 eller tekstene Juhayman rakk å gi ut før sin død.

Blant Juhaymans mest fremtredende beundrere var den nå avdøde al-Qaida-lederen Osama bin Laden. Han kritiserte i harde ordelag den saudiske kongefamilien for angrepet på Al-haram-moskeen og kalte terroristene «sanne muslimer» som «ikke var skyldige i noen forbrytelse». Ifølge enkelte historikere var nettopp Juhaymans tanker om hellig krig blant inspirasjonskildene til opprettelsen av terrornettverket al-Qaida.

Historikere mener også at Juhaymans tanker i stor grad bidro til drapet på Egypts president Anwar Sadat i 1981. Attentatet ble utført av Khalid al-Islambouli, som tidligere samme år hadde mottatt kopier av Juhaymans skrifter av sin bror Shawqi. Motivet bak drapet skulle være at Sadat sviktet islam. Shawqi sluttet seg senere til al-Qaida og deltok angivelig i en rekke terroraksjoner i blant annet Pakistan og Russland.

Juhayman trekker også spor til terrorhandlinger av nyere dato. I 2005 sprengte blant annet en selvmordsbomber seg i luften ved Palestine Hotel i Bagdad. Terroristen skal ha brukt dekknavnet Juhayman.