1. Handelsfolk elsket kaffebønner
På 1500-tallet oppsto faste handelsruter mellom Vest-Afrika og land ved Rødehavet, og kaffebønner ble raskt populære hos de arabiske handelsfolkene. De seilte bønnene fra den afrikanske kysten til Jemen, der byen al-Mukha ˉ ble den viktigste handelsplassen.

Handelsfolk seilte til byen al-Mukhaa, også kalt Mokka.
2. Tyrkerne erobret kaffens by
I middelalderen hadde Det osmanske riket så stor suksess på slagmarken at det til og med erobret kaffen.
Med sentrum i det som i dag er Tyrkia, klarte sultaner å underlegge seg store deler av den arabiske verden, og da turen kom til Jemen på begynnelsen av 1500-tallet, fikk tyrkiske styrker kontroll over verdens største kaffemarked.
Herfra begynte de å importere bønnene, og i 1555 åpnet Istanbuls første kaffehus.
3. Debattanter gikk på kaffehus
Før kaffens inntog var barer og kroer viktige samlingspunkter. Inntaket av alkohol var høyt, og det intellektuelle nivået deretter.
Den kulturen endret seg med kaffens ankomst på 1600-tallet, for i nye kaffehus vokste det frem en ny samtalekultur der edru borgere drøftet alt fra politikk til vitenskap.

Londons første kaffehus åpnet i 1650-årene og ble en stor attraksjon.
4. Kaffe fikk fart på fransk fordøyelse
I Frankrike ble kaffe ikke bare verdsatt for å hjelpe samtaler på vei. Også fordøyelsen hadde glede av drikken, mente mange franskmenn. De oppdaget at kaffe var en perfekt avslutning på de ofte tunge måltidene i det franske kjøkken. Paris’ første café åpnet i 1672, og den fikk snart selskap av hundrevis av andre.

De brune, brente bønnene ble vanlige i Paris rundt 1669.
5. Alle fikk råd til kaffe
Europeernes kaffeforbruk eksploderte på slutten av 1600-tallet, og det samme gjorde kaffeprisene.
Men den europeiske koloniseringen av Afrika, Asia og Sør-Amerika fikk midt på 1700-tallet prisene til å falle.
Særlig i Brasil ble enorme landområder beplantet med kaffebusker, og afrikanske slaver i tusentall ble tvunget til å stelle og plukke bønnene.
Herfra ble kaffen fraktet til Europa, der de store mengdene fikk prisene til å falle. Snart ble kaffe tilgjengelig for folk flest.
6. Det amerikanske militæret forenklet bryggingen
På 1800-tallet var kaffen spredt til det meste av verden.
Industrielle brennerier og kaffekverner bearbeidet de rå bønnene til ferdig kaffepulver, men forbrukerne måtte stadig bakse med å brygge selv – til det amerikanske militæret i 1903 fikk en idé:
En forholdsvis ny, fransk oppfinnelse, pulverkaffe, ble satt i masseproduksjon. Den enkle kaffeløsningen, der varmt vann bare skulle helles over pulver, ble en stor suksess.
Under første verdenskrig økte amerikanske soldaters forbruk av kaffe med mer enn 3000 prosent, og snart fikk sivile europeere også smaken på pulverkaffe.

Etter krigen fikk pulverkaffen enorm eksponering både i USA og i Europa.