1300 år gamle skjeletter funnet uten ­føtter

Nye utgravinger avslører at et søramerikansk folkeslag skar ­føttene av familiemedlemmer og brukte dem som smykker.

Til sammen 16 skjeletter ble ­funnet uten føtter, som var blitt fjernet etter døden.

Utgravninger av en gravplass i det nordlige Peru har gitt beviser for en blodig praksis under Moche-kulturen (100-750 e.Kr.). I alt er det funnet 23 skjeletter fra den gamle kulturen, og 16 av dem mangler ­føttene, deriblant flere barn.

Å skjære av foten var en kjærlighetserklæring

Å skjære føttene av de avdøde var ikke unormalt hos folkeferdene på dette tidspunktet. Med dagens øyne kan skikken virke voldsom, men for Moche-folket var det en kjærlighetserklæring.

Vanligvis var det familiemedlemmer som foretok avkappingen, for å lage smykker av fotknoklene. Moche-folket hadde ikke noe skriftspråk, derfor er kildene begrenset, men arkeologene regner med at smykkene var en metode til å huske de avdøde. For eksempel gikk en mor med smykker laget av knokler fra hennes avdøde barn.

Spiseskjeer ble også laget av menneskeknokler

Moche-folket lagde også bruksgenstander av menneskeknokler, viser funnene. Noen av gravene inneholdt spiseskjeer laget av menneskebein. Disse kan ha blitt brukt i ­større seremonier som hyllet de døde.

Skjelettene er ikke nøyaktig datert, men forskerne regner med at gravplassen stammer fra siste del av Morche-kulturens levetid. På gravplassen er det nemlig også funnet ni skjeletter fra den etterfølgende Chimù-kulturen, som overtok etter Moche-kulturens sammenbrudd på slutten av 700-tallet. Chimù-kulturen ble erstattet av inkaene på 1400-tallet.

Moche-kulturens smykker inkluderte øreringer og halskjeder.