Til sammen 16 skjeletter ble ­funnet uten føtter, som var blitt fjernet etter døden. 

1300 år gamle skjeletter funnet uten ­føtter

Nye utgravinger avslører at et søramerikansk folkeslag skar ­føttene av familiemedlemmer og brukte dem som smykker.

26. desember 2018 av Bue Kindtler-Nielsen

Utgravninger av en gravplass i det nordlige Peru har gitt beviser for en blodig praksis under Moche-kulturen (100-750 e.Kr.). I alt er det funnet 23 skjeletter fra den gamle kulturen, og 16 av dem mangler ­føttene, deriblant flere barn.

Å skjære av foten var en kjærlighetserklæring 

Å skjære føttene av de avdøde var ikke unormalt hos folkeferdene på dette tidspunktet. Med dagens øyne kan skikken virke voldsom, men for Moche-folket var det en kjærlighetserklæring.

Vanligvis var det familiemedlemmer som foretok avkappingen, for å lage smykker av fotknoklene. Moche-folket hadde ikke noe skriftspråk, derfor er kildene begrenset, men arkeologene regner med at smykkene var en metode til å huske de avdøde. For eksempel gikk en mor med smykker laget av knokler fra hennes avdøde barn.

Spiseskjeer ble også laget av menneskeknokler

Moche-folket lagde også bruksgenstander av menneskeknokler, viser funnene. Noen av gravene inneholdt spiseskjeer laget av menneskebein. Disse kan ha blitt brukt i ­større seremonier som hyllet de døde.

Skjelettene er ikke nøyaktig datert, men forskerne regner med at gravplassen stammer fra siste del av Morche-kulturens levetid. På gravplassen er det nemlig også funnet ni skjeletter fra den etterfølgende Chimù-kulturen, som overtok etter Moche-kulturens sammenbrudd på slutten av 700-tallet. Chimù-kulturen ble erstattet av inkaene på 1400-tallet.

Moche-kulturen i Peru:

  • Eksisterte fra 100-750, og var en av de største kulturene i Sør-Amerika.
  • Var i stand til å skape blant annet smykker og krukker av svært høy kvalitet.
  • Ofret mennesker under store seremonier.

Moche-kulturens smykker inkluderte øreringer og halskjeder.

Få alle detaljene fra historiens største dramaer

Med et trykk på en knapp kan du bli med til 2. verdenskrigs frontlinjer, vikingenes tokt og egypternes gudedyrking.

HISTORIE gjør deg nemlig smartere med levende fortellinger og utrolige fotografier. Vi forklarer oppfinnernes teknikk og slagmarkens taktikk via store illustrasjoner og gir deg de viktigste nyhetene om arkeologiske funn.

Kanskje du er interessert i