University College London
Øksehoder

300 000 år gamle kjempeøkser gravd ut i England

Arkeologene har ingen anelse om hva de ble brukt til, eller selv hvilken tidlig menneskerase som laget dem – for de er umiddelbart altfor store til å være praktiske.

Steinalderhåndøkser er ikke akkurat sjeldne i England. Men likevel sperret arkeologene opp øynene da de foretok utgravninger før byggingen av en maritim skole i Frindsbury.

Opp av jorden kom to gigantiske steinøkser som er omtrent 300 000 år gamle.

Den største av øksene måler hele 29,5 cm – vanligvis klassifiseres alle steinøkser over 22 cm som «gigantiske» av arkeologien.

«Disse håndøksene er så store at det er vanskelig å forestille seg hvordan man lett kunne holde og bruke dem», forklarer arkeolog Letty Ingrey fra University College London.

«Kanskje hadde de ikke et praktisk formål eller hadde en mer symbolsk funksjon enn andre redskaper – en tydelig demonstrasjon av styrke og evner.»

Øksene bidrar til løsning av mysterium

Gjennom analyserer av sedimentet som øksene lå i, konstaterte arkeologene at de stammer fra istiden og er 300 000–330 000 år gamle.

De håper nå at håndøksene kan bidra til å løse et økende mysterium.

Arkeologer har funnet lignende økser flere steder i England, men deres eksakte funksjon er fortsatt ukjent. Typisk blir de funnet i området rundt Themsen og Medway-dalen i England, et område som på den tiden var fullt av elvedaler og små høyder hvor det var mye vilt å jakte på.

«Selv om vi akkurat nå ikke vet hvorfor det ble laget så store redskaper eller hvilken menneskerase som laget dem, gir denne utgravingen oss muligheten til å svare på disse spennende spørsmålene», forklarer Ingrey.

Arkeologene håper at de enorme øksehodene kan gi mer kunnskap om de tidlige menneskene som laget dem.

© University College London