Atlantic Productions/Magellan
Titanic

3D-bilder avslører utrolig funn i Titanic-vraket

En ubåt med 3D-kamera har finkjemmet vraket av Titanic og tatt hele 715 000 bilder. Resultatet er en banebrytende 3D-modell med en enorm detaljgrad som viste at skroget gjemte på en utrolig skatt.

Selskapet Magellan Ltd. har tatt ikke mindre enn 715 000 bilder av RMS Titanics enorme vrak.

Men spesielt ett bilde har fått spesialistene bak bildene til å sperre opp øynene.

Mellom biter av møbler, vridde metallstykker og annet vrakgods på havbunnen ser man omrisset av en stor haitann, med en innfatning av glimtende gull.

Tannen stammer muligens fra en megalodon, en gigantisk fortidshai som døde ut for 3,6 millioner år siden, mener folkene bak prosjektet.

At smykket i det hele tatt er identifisert skyldes den ekstraordinære detaljrikdommen i bildene. Ubåten har brukt 200 timer på å fotografere Titanic-vraket i høy oppløsning og fra alle tenkelige vinkler.

Bildene har siden blitt satt sammen til en 3D-konstruksjon som viser vraket i sin fulle utstrekning.

«Titanic er i to deler og det er et åtte km2 område med vrakgods mellom stevn og akter. Det har vi nå kartlagt i detalj», forteller Richard Parkinson, sjef for Magellan.

VIDEO: Se 3D-rekonstruksjonen av Titanic:

Video

Kunstig intelligens skal oppspore arvinger

Lovgivningen rundt skipsvraket betyr at det ikke er lovlig å fjerne noen gjenstander fra skipet eller havbunnen rundt.

Neste prosjekt for Magellan er derfor å granske de gamle bildene av luksuslinerens passasjerer i håp om å identifisere eieren av det unike smykket.

Den flotte 3D-modellen kan ikke bare brukes til å studere Titanics indre for spesielle gjenstander. Den kan også hjelpe historikerne med å lære mer om det som førte til skipets ulykkelige forlis i 1912.

«Vi har fått faktiske data som ingeniører kan bruke til å undersøke den sanne mekanikken bak bruddet og forliset og dermed komme enda tettere på den sanne historien om Titanic-katastrofen», forteller Titanic-ekspert Parks Stephenson.

VIDEO: Se det unike smykket i Titanics skrog

Video