Skjelettets positur med ansiktet ned og en arm foran ­hodet tyder på at mannen har falt.

500 år gammelt skjelett hadde fremdeles støvlene på

Et mystisk skjelett er funnet i London, like ved Themsen. Alt organisk materiale på det 500 år gamle skjelettet er borte, men det har fremdeles på seg et par svært sjeldne støvler.

19. desember 2018 av Bue Kindtler-Nielsen

Under utgravingen av en ny tunnel i London har arkeologer funnet skjelettet av en mann med nesten helt intakte støvler. 

Undersøkelser av knoklene viser at de stammer fra en mann på vel 30 år, som levde på slutten av 1400-tallet. Han har hatt et hardt liv og slitt med gikt og flere tidligere beinbrudd. 

Døde med støvlene på

Skjelettet ligger med ansiktet ned, og derfor mener forskerne at mannen ved et uhell har falt i mudderet ved Themsens bredd og ikke klart å komme seg opp igjen.

Mannens støvler vekker mest glede hos arkeologene. Lærstøvlene er av god kvalitet, og har vært svært dyre på 1400-tallet.

“Det er ekstremt sjelden å finne støvler fra det 15. århundre – og ikke minst å finne et skjelett som fremdeles har dem på,” forteller Beth ­Richardson fra det arkeologiske museum i London til magasinet National Geographic.

De dyre lærstøvlene er fremdeles i meget god stand.

Lærstøvler gikk i arv

● Lærstøvler som de skjelettet har på var dyre og ettertraktet på 1400-tallet. Vanligvis gikk de i arv eller ble stjålet når eieren døde.

● Støvlene er forsterket med ekstra såler og fylt med mose for å isolere og gi bedre passform. 

Eieren kan ha vært middelalderens skraphandler

Støvlene går helt opp til låret og ville vært perfekte for en av de såkalte mudlarkers – fattigfolk som rotet etter skrot i mudderet i Themsen når det var lavvann. Hvordan en fattig mudlark har fått fatt i så dyre støvler, forblir imidlertid et mysterium.  

Kanskje du er interessert i