Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Arkeologi

700 år gammelt sverd stakk opp av jorden

Et svært sjeldent og godt bevart sverd er funnet under ­kloakkutgravninger i danske Aalborg. Eieren døde sannsynligvis i kamp.

To anleggsarbeidere fikk sitt livs overraskelse da de gravde i Aalborg sentrum. Plutselig oppdaget de nemlig en skarp klinge i gravemaskinens skuffe. Det ble raskt tydelig at klingen var intakt og sverdet i god stand.

Arkeolog Kenneth Nielsen fra Nordjyllands Historiske Museum ble tilkalt, og han kunne fortelle dem at de sto overfor en virkelig sensasjon.

Et svært sjeldent funn

Det 112 cm lange sverdet er fra 1300-tallet og svært sjeldent, for sverd i denne perioden var kostbare. De aller fleste blir derfor funnet i krigergraver der de er begravd med sin eier. Her var det ingen grav å spore.

“Kanskje den merkelige plasseringen kan være betinget av hendelser av en ­mer voldelig karakter enn en ­begravelse”, forklarer Kenneth Nielsen.

Sverdet viser spor etter kamp

På store deler av 1300-tallet var Danmark pantsatt til grever i Holstein, noe som resulterte i borgerkrigs­lignende tilstander. Det kan ha vært disse makt­kampene som førte til at eieren ble angrepet.

Ytterligere undersøkelser har vist kampskader som tyder på at 3-4 slag ble parert med ­ sverdet før eieren mistet det i den oppkjørte sørpen rett utenfor byens ­daværende voll.

Nå skal det flotte sverdet renses og konserveres før det vil kunne ses på Aalborg Historiske Museum.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul