7000 lik er begravd under gammelt sinnssykehus

Nye radioskanninger viser at det ligger 7000 menneskelik gjemt under et universitet i Mississippi. På samme sted lå det et sinnssykehus for 160 år siden.

Nye radioskanninger viser at det ligger opptil 7000 lik begravd under et tidligere sinnssykehus i den amerikanske delstaten Mississippi.

© The University of Mississippi Medical Center

I 1855 til 1935 lå “Mississippi State Insane Hospital” – statens “sinnssykehus” – på stedet der Mississippi universitetssykehus ligger i dag.

Her var opptil 35 000 mennesker med psykiske lidelser innlagt gjennom årene.

Ifølge nettavisen The Clarion-Ledger døde 1 av 5 pasienter av blant annet kronisk diaré og “utmattelse i nervene”.

Kistene er ekstremt smale

Allerede den gangen hang det altså en dyster stemning rundt sykehuset, og nå vekkes den igjen til live av helt nye radioskanninger av området.

Arkeologer vurderer ut fra skanningene at det ligger ca. 7000 menneskelik under universitetssykehuset på et areal på ca. 80 000 m2.

Utover den store mengden lik, vekker den nye oppdagelsen også oppsikt ved at likene er begravd i svært smale kister. Det kan skyldes at de med tiden er klemt sammen av jordens vekt over dem.

Likene ligger i ekstremt smale trekister.

© The University of Mississippi Medical Center

Likene kan gi unikt innblikk

Den videre prosessen med likene kan bli en dyr affære hvis de både skal graves opp og ned igjen, og eksperter antar at det kan komme opp i en sum på ca. 144 millioner kroner.

Men samtidig sier professor i antropologi Molly Zuckerman til Live Science at likene kan by på et helt unikt innblikk i menneskelig helse og sykdom på den tiden.

Mississippi University har planer om å grave ned igjen likene på et minnested som offentligheten også kan besøke.