Arkeologer har for første gang laget et detaljert bilde av en hel oldtidsby uten bruk av hakke og spade.
Ifølge den greske historikeren Polyb (230-120 f.Kr.) gjorde byen Falerii Vetere, som lå 50 km nord for Roma, opprør mot romerne i 241 f.Kr, men led nederlag.
Byen ble brent ned, og de overlevende innbyggerne fikk deretter ordre om å slå seg ned på en flat slette som var vanskelig å forsvare.
Dermed oppsto Falerii Novi, som arkeologer fra University of Cambridge og University of Ghent har kartlagt ved hjelp av en terrengtraktor og en såkalt GPR radar.
Ny teknikk gir større presisjon
Den avanserte teknikken tar radarbilder med 12,5 centimeters mellomrom og bruker dem til å lage et kart over grunnen.
Kartet viser alle detaljer som den første prototypen av GPR-radaren ikke kunne innfange da den ble testet på Falerii Novi på 1990-tallet.
Normalt tar det år å grave ut så mye av en oldtidsby at veier og bygninger kan identifiseres.
Men ved å skanne de dypere jordlagene har det i løpet av tre måneder lyktes forskerne å kartlegge den 30,5 hektar (ca. 45 fotballbaner) store byen.
Veier, templer og byens teater ses tydelig på bildet, og radaren har sågar funnet vannrør – ikke bare langs veiene men også under husene.
Forskerne gleder seg over fremtidsperspektivene, for GPR kan brukes til å undersøke bakken under bl.a. moderne bygninger som vitenskapsfolk neppe ville ha fått tillatelse til å grave under.