Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer avslører sannheten om kong Arthurs steiner

Kong Arthur og hans riddere av det runde bord er britenes mest skattede helter. Ny forskning avslører en flere århundrer gammel løgn om kongen.

UKgeofan

I England har ethvert shire (kommune) med respekt for seg selv et minnesmerke over den sagnomsuste kong Arthur. Tallrike slottsruiner, steiner og slagmarker er i tidens løp blitt knyttet sammen med Arthur og hans riddere av det runde bord. Men nå har forskerne avlivet én myte.

Herefordshire – på grensen til Wales – har skrytt av at et steinmonument bar spor av britenes første konge. Her skal Arthur ha duellert med en kjempe, og da Arthur drepte ham med sverdet sitt, falt kjempen så tungt at han etterlot seg en fordypning i en stor stein.

Nå har en gruppe arkeologer fra The University of Manchester imidlertid undersøkt monumentet nærmere under en større utgravning. Og ekspertene er nådeløse i sin dom: Monumentet er betydelig eldre enn kong Arthur. Med sine vel 6000 år er det eldre enn selveste Stonehenge.

Myten om kong Arthur bygger muligens på en britisk hærleder som levde på 400-tallet. Men moderne historikere heller mest til at han er det rene oppspinn.

© N. C. Wyeth

Steinene var veivisere

“Dette er et seremonielt landskap som det omkring Stonehenge eller Avebury, men mye tidligere. Det antyder at dette stedet var av stor politisk eller åndelig viktighet i begynnelsen av yngre steinalder”, forklarer Julian Thomas fra The University of Manchester.

Undersøkelsene har avslørt at det først ble anlagt en jordhaug som veiviser til et nærliggende steinaldermonument. Vel 100 år senere ble steinene tilføyd, slik at de nå pekte mot de nærliggende fjellene i sør.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul