Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chrissi udgravning

Arkeologer finner 3800 år gammel “fargefabrikk”

På den greske øya Chrissy har arkeologer gravd ut en bosetting hvor innbyggerne for nesten 4000 år siden produserte fargen purpur.

Ministry of Culture and Sports, Greece

I årtier har forskerne trodd at fønikerne i dagens Libanon var blant de første til å masseprodusere den ettertraktede purpurfargen. Nå viser en utgravning på den lille greske øya Chrissy at innbyggerne her produserte purpur i store mengder flere århundrer før fønikerne kastet seg over fargeproduksjonen.

På øya, som ligger ca. 10 km sør for Kreta, har arkeologene avdekket en stor bygning med mange rom i en bosetting. Ekspertene vurderer at komplekset var i bruk fra år 1800 f.Kr. til 1500 f.Kr.
Ifølge det greske kulturdepartementet har arkeologene gravd ut store mengder konkylier fra hexaplex trunculus-sneglen i denne bygningen.

Sneglen kunne “melkes”

De spesielle sneglene ble i oldtiden brukt til å utvinne den ekstremt dyre og ettertraktede purpurfargen. Når denne sneglearten føler seg truet, utskiller den et sekret som kan brukes til fargingen.

For å få ut fargestoffet kunne man enten “melke” sneglene ved å pirke i dem, eller man kunne knuse dem. Det siste krevde minst arbeid.
Under utgravingene har arkeologene funnet fisketanker som sneglene muligens ble oppbevart i.

Snegl puprpur

I oldtiden var purpur ekstremt dyrt, fordi hver farvning let krævede over 10.000 snegle. Typisk blev farven udvundet ved at knuse sneglene. Modsat andre af tidens farver falmede purpur stort set ikke.

© Christian Hütter Imagebroker RM/Imageselect

Purpur gjorde innbyggerne rike

Mye tyder på at innbyggerne har tjent godt på å eksportere fargen, for under utgravingene har arkeologene også funnet en rekke verdigjenstander som de ikke forventet å se i den arkitektonisk ikke spesielt avanserte bosettingen. Blant funnene er en gullring, gullarmbånd, en håndfull smykkesteiner og flere kobbervaser.

Les også:

Java homo erectus udgravning
Arkeologi

Tidlig menneskeart overlevde på øy i 1,4 mill. år

1 minutt
Hettitter skjelett utgravning
Arkeologi

Gravfunn kan kaste lys over gåtefullt oldtidsfolk

2 minutter
Arkeologi

Arkeologer finner enestående gladiator-fresko

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul