Det er allerede funnet flere statuer av Xipe Totec i tempelets ruiner. 

Arkeologer finner “den flådde gudens” tempel

Mexicos opprinnelige folk har etterlatt seg utallige spor etter kulturen sin som fortsatt kan fascinere i dag. Og det seneste funnet er et av de mest grusomme noen gang.

11. januar 2019 av Bue Kindter-Nielsen

Arkeologer i Mexico har funnet det første kjente tempelet tilegnet den mellomamerikanske guden Xipe Totec – også kjent som “den flådde guden”, fordi han ble kledd i den avflådde huden fra ofrene. 

Ofring krevde to altre

To steinansikter og overkroppen fra en statue av guden er funnet i Ndachjian-Tehuacán i den mexicanske delstaten Puebla. Arkeologene regner med at tempelet var i bruk i perioden 1000-1260 og ble bygd av de såkalte popoloca-indianerne, som levde i området frem til de ble beseiret av aztekerne på begynnelsen av 1400-tallet. 

Nær tempelet står to offeraltre som ifølge gamle, spanske kilder ble brukt til seremoniene for Xipe Totec. Ofrene – som regel krigsfanger – ble drept på det ene alteret og deretter lagt på et annet der prester omhyggelig flådde de dødes hud av i et stort, sammenhengende stykke, som de så tok på seg. Prestene bar huden i de 20 dagene som gudens årlige fest varte. 

Gud for både landbruk og krig

Xipe Totec var gud for gjenfødsel, landbruk og krig. De brutale offerritualene i hans navn skjedde for å sikre en god høst. Han forbindes i dag særlig med aztekerne, men var kjent i det meste av Mellom-Amerika og ble tilbedt allerede fra rundt år 900.

Hittil har arkeologene funnet spor etter et 12,5 meter langt og 3,5 meter bredt tempel, men de har planer om å grave ut et vesentlig større område. 

Ofret til Xipe Totec:

  • Offeret fikk spent beinet fast og måtte ut i en ujevn kamp mot en elitekriger.
  • Til forsvar hadde offeret en pinne med fjær.
  • Etter døden ble ­offerets hud flådd av.

Xipe Topec i avflådd menneskehud, hvilket bl.a. kan ses på de ding­lende ­hendene ved hvert håndledd. 

Få alle detaljene fra historiens største dramaer

Med et trykk på en knapp kan du bli med til 2. verdenskrigs frontlinjer, vikingenes tokt og egypternes gudedyrking.

HISTORIE gjør deg nemlig smartere med levende fortellinger og utrolige fotografier. Vi forklarer oppfinnernes teknikk og slagmarkens taktikk via store illustrasjoner og gir deg de viktigste nyhetene om arkeologiske funn.

Kanskje du er interessert i