Arkeologer finner “den flådde gudens” tempel

Mexicos opprinnelige folk har etterlatt seg utallige spor etter kulturen sin som fortsatt kan fascinere i dag. Og det seneste funnet er et av de mest grusomme noen gang.

Det er allerede funnet flere statuer av Xipe Totec i tempelets ruiner.

Arkeologer i Mexico har funnet det første kjente tempelet tilegnet den mellomamerikanske guden Xipe Totec – også kjent som “den flådde guden”, fordi han ble kledd i den avflådde huden fra ofrene.

Ofring krevde to altre

To steinansikter og overkroppen fra en statue av guden er funnet i Ndachjian-Tehuacán i den mexicanske delstaten Puebla. Arkeologene regner med at tempelet var i bruk i perioden 1000-1260 og ble bygd av de såkalte popoloca-indianerne, som levde i området frem til de ble beseiret av aztekerne på begynnelsen av 1400-tallet.

Nær tempelet står to offeraltre som ifølge gamle, spanske kilder ble brukt til seremoniene for Xipe Totec. Ofrene – som regel krigsfanger – ble drept på det ene alteret og deretter lagt på et annet der prester omhyggelig flådde de dødes hud av i et stort, sammenhengende stykke, som de så tok på seg. Prestene bar huden i de 20 dagene som gudens årlige fest varte.

Gud for både landbruk og krig

Xipe Totec var gud for gjenfødsel, landbruk og krig. De brutale offerritualene i hans navn skjedde for å sikre en god høst. Han forbindes i dag særlig med aztekerne, men var kjent i det meste av Mellom-Amerika og ble tilbedt allerede fra rundt år 900.

Hittil har arkeologene funnet spor etter et 12,5 meter langt og 3,5 meter bredt tempel, men de har planer om å grave ut et vesentlig større område.

Xipe Topec i avflådd menneskehud, hvilket bl.a. kan ses på de ding­lende ­hendene ved hvert håndledd.