Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix
Kabah

Arkeologer finner enormt mayapalass i Mexico

I århundrer har et mayatempel ligget gjemt og glemt under jungelteppet på Yucatan-halvøya, men byggingen av en ny jernbane har ført arkeologene på sporet av den overdådige bygningen.

På Yucatan-halvøya har meksikanske arkeologer gravd ut ruinene av et stort palass som har tilhørt mayakulturen.

Funnet ble gjort i et arkeologisk utgravningsområde der forskerne var i gang med å kartlegge to områder med boliger som nylig ble funnet i ruinbyen Kabah.

Her kom arkeologene også over en firkantet bygning, som i ettertid har vist seg å være et overdådig palass som ble bygget for ca. 1500 år siden.

Ifølge det nasjonale instituttet for antropologi og historie (INAH), som står bak utgravningen, er palasset 26 meter langt og omgitt av en søylehall.

Dessuten er bygningen "dekorert med motiver av fjær, perler og fugler som er skåret ut på overflaten", skriver INAH i en pressemelding.

Det nylig oppdagede palasset er identisk med palasser funnet i mayabyen Tikal i Guatemala. Forskerne fra INAH mener derfor at innbyggerne i Tikal reiste ca. 500 km for å grunnlegge Kabah i Mexico på 500-tallet.

Teorien støttes av tusenvis av keramikkfragmenter som arkeologene har gravd ut i ruinene rundt tempelet. Ifølge forskerne er noen av fragmentene også identiske med keramikk fra Petén.

Kabah

Det nylig oppdagede palasset har vært dekket av jungelteppet inntil nylig.

© Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix

Byen fikk forfalle

Funn fra Kabah tyder på at byen hadde sin glansperiode mellom 750 og 900 e.Kr., da mayakulturen også hadde sin storhetstid.

I likhet med mange andre mayabyer forlot eliten Kabah, og byen forfalt gradvis, noe som markerte slutten på mayaenes dominans i Mellom-Amerika.

De nye ruinene i Kabah ble oppdaget i forbindelse med byggingen av jernbanelinjen Tren Maya (Mayatoget), som skal slynge seg gjennom jungdelen på Yucatan-halvøya. Jernbanelinjen vil for første gang gjøre det enkelt å komme seg til mange av de vakre mayabyene som er gravd ut i området.

I etterkant av byggingen har arkeologene undersøkt områder som ligger like ved jernbanelinjen, og det har ført til en enorm mengde funn. Hittil har arkeologene funnet rester av 55 132 hus og 1 249 777 keramikkbiter.