Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Østersperle, abu dhabi, udgravning

Arkeologer finner verdens eldste perle

Arkeologer i Abu Dhabi har funnet en østersperle som ble fisket opp fra havbunnen for nesten 8000 år siden

AFP/Ritzau Scanpix

Under utgravinger på en øy utenfor kysten av Abu Dhabi har arkeologer gjort et enestående funn: En østersperle som er det hittil eldste beviset på perle­fiskeri.

Den lyserøde perlen lå i et rom i en steinalderbosetting på øya Marawah. Jordlaget som perlen ble funnet er vha. karbon- 14-analyser datert til mellom 5800 f.Kr. og 5600 f.Kr.

“Vi kunne se at det var en perle, men vi visste ikke hvor gammel den var”, sier arkeolog Abdulla Al Kaabi til lokale medier.

Handlet kanskje perler med Mesopotamia

Han og kollegene ble derfor meget opprømte da analysene viste at perlen må ha blitt hentet opp fra havet for rundt regnet 8000 år siden.

Utgravingene på Marawah startet i 1992, og siden har arkeologer funnet bygningsrester og gjenstander som tyder på at øya i forhistorisk tid huset et so­fi­s­ti­ke­rt samfunn.

Også andre steder i emiratet Abu Dhabi har arkeologer funnet østersperler fra forhistorisk tid, og forskerne tror at de bl.a. er blitt brukt til handel med blant annet de tidlige kulturer i Mesopotamia (nåtidens Irak).

Abu Dhabi var kjent for sitt perlefiske

Perlefisket i Persiagulfen var helt frem til 1930-årene Abu Dhabis eneste eksportvare, og i middelalderen var emiratet viden kjent for sine perler som ble hentet opp fra havets dyp.

Perlefisket så godt som opphørte da man i 1950-årene fant de første oljeforekomstene i Abu Dhabi. Emiratet sitter i dag på ca. 9 pst. av verdens oljereserver.

Les også:

Byggverk

Forskere løser gåte om 600 år gammel gigantkuppel

13 minutter
Mammut Mexico fælde
Arkeologi

Forhistoriske jegere laget lumsk mammut-felle

2 minutter
Skytisk grav daggert
Arkeologi

Arkeologer bak usedvanlig funn i krigergrav

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul