Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer løfter komplett keltisk grav i sikkerhet

Store kraner har i all hast flyttet en 80 tonn tung fyrstegrav fra 500-tallet f.Kr. Aksjonen skal redde det enestående funnet.

Keltenblock.de

Ved den keltiske oldtidsbyen Heuneburg i Sydtyskland er ikke godt bevarte graver noe særsyn. Det er til gjengjeld graver med intakt organisk materiale.

Og nettopp en slik grav måtte i all hast flyttes innendørs da forholdene i undergrunnen endret seg fort.

Gjennom 2500 år lå fyrstens hvilested i myrjord som beskyttet kammeret og innholdet mot oksidering og råte. Men i de senere år har jorden i dalen utenfor byen Herbertingen tørket stadig mer ut.

Fyrstegraven risikerte derfor å smuldre mellom fingrene på arkeologene hvis de forsøkte å grave den ut på kne og albuer.

I stedet beslutttet man å tilkalle kraner og løfte graven fri av undergrunnen i ett sammenhengende stykke - slik at jord og søle fortsatt kunne beskytte de skrøpelige oldtidsfunnene.

Se hvordan arkeologene boret fri graven med maskiner fra gruveindustrien.

For 10 år siden brukte arkeologer samme metode

Det såkalte Keltenblock 2.0-prosjektet anvendte den samme fremgangsmåten som de tyske arkeologene brukte i samme område i 2010.

Også den gang ble en grav i den såkalte Bettelbühl-nekropolisen kjørt bort som en flere tonn tung jordblokk så arkeologene kunne gi funnene et trygt klima mens de fjernet gjørmen.

Nekropolisen ble i århundrer brukt som siste hvilested for fyrstene som hersket i Europas første storby nord for alpene: Heuneburg.

I 600 f.Kr. var den keltiske byen Heuneburg en keltisk storby med 5000 innbyggere og en imponerende festning. Byen lå ved Donau – 60 km fra grensen til dagens Sveits .

© LepoRello

En fyrstelig hestevogn ligger skjult i jordklumpen

Graven fra 2010 viste seg å inneholde en fyrstinne som ble gravlagt med gullsmykker, rav og øreringer fremstilt av et par gedigne villsvinjeksler.

Keltenblock 2.0 inneholder formentlig lignende rikdommer, og arkeologene gleder seg allerede til å frilegge den prektige hestevognen som de kunne ane toppen av i jordblokken.

Les også:

Arkeologi

31.000 år gammel grav avslører sin hemmelighet

2 minutter
Falerii Novi, radarbilleder af antik by
Arkeologi

Antikk by gravd ut uten hakke og spade

2 minutter
Arkeologi

Skjeletter velter opp av undergrunnen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul