Ved den keltiske oldtidsbyen Heuneburg i Sydtyskland er ikke godt bevarte graver noe særsyn. Det er til gjengjeld graver med intakt organisk materiale.
Og nettopp en slik grav måtte i all hast flyttes innendørs da forholdene i undergrunnen endret seg fort.
Gjennom 2500 år lå fyrstens hvilested i myrjord som beskyttet kammeret og innholdet mot oksidering og råte. Men i de senere år har jorden i dalen utenfor byen Herbertingen tørket stadig mer ut.
Fyrstegraven risikerte derfor å smuldre mellom fingrene på arkeologene hvis de forsøkte å grave den ut på kne og albuer.
I stedet beslutttet man å tilkalle kraner og løfte graven fri av undergrunnen i ett sammenhengende stykke - slik at jord og søle fortsatt kunne beskytte de skrøpelige oldtidsfunnene.
For 10 år siden brukte arkeologer samme metode
Det såkalte Keltenblock 2.0-prosjektet anvendte den samme fremgangsmåten som de tyske arkeologene brukte i samme område i 2010.
Også den gang ble en grav i den såkalte Bettelbühl-nekropolisen kjørt bort som en flere tonn tung jordblokk så arkeologene kunne gi funnene et trygt klima mens de fjernet gjørmen.
Nekropolisen ble i århundrer brukt som siste hvilested for fyrstene som hersket i Europas første storby nord for alpene: Heuneburg.
En fyrstelig hestevogn ligger skjult i jordklumpen
Graven fra 2010 viste seg å inneholde en fyrstinne som ble gravlagt med gullsmykker, rav og øreringer fremstilt av et par gedigne villsvinjeksler.
Keltenblock 2.0 inneholder formentlig lignende rikdommer, og arkeologene gleder seg allerede til å frilegge den prektige hestevognen som de kunne ane toppen av i jordblokken.
LES OGSÅ: Kelterne fikk historien sin skrevet av fiendene