Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer løfter komplett keltisk grav i sikkerhet

Store kraner har i all hast flyttet en 80 tonn tung fyrstegrav fra 500-tallet f.Kr. Aksjonen skal redde det enestående funnet.

Keltenblock.de

Ved den keltiske oldtidsbyen Heuneburg i Sydtyskland er ikke godt bevarte graver noe særsyn. Det er til gjengjeld graver med intakt organisk materiale.

Og nettopp en slik grav måtte i all hast flyttes innendørs da forholdene i undergrunnen endret seg fort.

Gjennom 2500 år lå fyrstens hvilested i myrjord som beskyttet kammeret og innholdet mot oksidering og råte. Men i de senere år har jorden i dalen utenfor byen Herbertingen tørket stadig mer ut.

Fyrstegraven risikerte derfor å smuldre mellom fingrene på arkeologene hvis de forsøkte å grave den ut på kne og albuer.

I stedet beslutttet man å tilkalle kraner og løfte graven fri av undergrunnen i ett sammenhengende stykke - slik at jord og søle fortsatt kunne beskytte de skrøpelige oldtidsfunnene.

For 10 år siden brukte arkeologer samme metode

Det såkalte Keltenblock 2.0-prosjektet anvendte den samme fremgangsmåten som de tyske arkeologene brukte i samme område i 2010.

Også den gang ble en grav i den såkalte Bettelbühl-nekropolisen kjørt bort som en flere tonn tung jordblokk så arkeologene kunne gi funnene et trygt klima mens de fjernet gjørmen.

Nekropolisen ble i århundrer brukt som siste hvilested for fyrstene som hersket i Europas første storby nord for alpene: Heuneburg.

I 600 f.Kr. var den keltiske byen Heuneburg en keltisk storby med 5000 innbyggere og en imponerende festning. Byen lå ved Donau – 60 km fra grensen til dagens Sveits .

© LepoRello

En fyrstelig hestevogn ligger skjult i jordklumpen

Graven fra 2010 viste seg å inneholde en fyrstinne som ble gravlagt med gullsmykker, rav og øreringer fremstilt av et par gedigne villsvinjeksler.

Keltenblock 2.0 inneholder formentlig lignende rikdommer, og arkeologene gleder seg allerede til å frilegge den prektige hestevognen som de kunne ane toppen av i jordblokken.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul