Keltenblock.de

Arkeologer løfter komplett keltisk grav i sikkerhet

Store kraner har i all hast flyttet en 80 tonn tung fyrstegrav fra 500-tallet f.Kr. Aksjonen skal redde det enestående funnet.

Ved den keltiske oldtidsbyen Heuneburg i Sydtyskland er ikke godt bevarte graver noe særsyn. Det er til gjengjeld graver med intakt organisk materiale.

Og nettopp en slik grav måtte i all hast flyttes innendørs da forholdene i undergrunnen endret seg fort.

Gjennom 2500 år lå fyrstens hvilested i myrjord som beskyttet kammeret og innholdet mot oksidering og råte. Men i de senere år har jorden i dalen utenfor byen Herbertingen tørket stadig mer ut.

Fyrstegraven risikerte derfor å smuldre mellom fingrene på arkeologene hvis de forsøkte å grave den ut på kne og albuer.

I stedet beslutttet man å tilkalle kraner og løfte graven fri av undergrunnen i ett sammenhengende stykke - slik at jord og søle fortsatt kunne beskytte de skrøpelige oldtidsfunnene.

Se hvordan arkeologene boret fri graven med maskiner fra gruveindustrien.

For 10 år siden brukte arkeologer samme metode

Det såkalte Keltenblock 2.0-prosjektet anvendte den samme fremgangsmåten som de tyske arkeologene brukte i samme område i 2010.

Også den gang ble en grav i den såkalte Bettelbühl-nekropolisen kjørt bort som en flere tonn tung jordblokk så arkeologene kunne gi funnene et trygt klima mens de fjernet gjørmen.

Nekropolisen ble i århundrer brukt som siste hvilested for fyrstene som hersket i Europas første storby nord for alpene: Heuneburg.

I 600 f.Kr. var den keltiske byen Heuneburg en keltisk storby med 5000 innbyggere og en imponerende festning. Byen lå ved Donau – 60 km fra grensen til dagens Sveits .

© LepoRello

En fyrstelig hestevogn ligger skjult i jordklumpen

Graven fra 2010 viste seg å inneholde en fyrstinne som ble gravlagt med gullsmykker, rav og øreringer fremstilt av et par gedigne villsvinjeksler.

Keltenblock 2.0 inneholder formentlig lignende rikdommer, og arkeologene gleder seg allerede til å frilegge den prektige hestevognen som de kunne ane toppen av i jordblokken.

LES OGSÅ: Kelterne fikk historien sin skrevet av fiendene