Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock & Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project
Kultur - Arkeologi

Arkeologiske skatter spenner bein for metroer verden over

Metroarbeidere og arkeologer kan raskt komme til å gå hverandre på nervene når der skal graves ut til nye metrolinjer rundt omkring i verdens storbyer. I Roma må ingeniører og innbyggere smøre seg med tålmodighet, for metroen blir hele tiden forsinket.

I forrige uke fant en italiensk arkeolog restene av et 1800 år gammelt nedbrent hus under Roma.

Funnet ble gjort i forbindelse med utgravningen til Romas metro. Arkeologene var begeistret over funnet, akkurat som de også var da de i fjor vår fant en militærkaserne under metroarbeidet.

Men samme begeistring er vanskelig å spore hos metroarbeiderne, for slike funn er synonymt med forsinkelser.

Roma

Metroarbeidet for en ny og tredje metrolinje i Roma har vært i gang siden 2006, og den skal betjene byens 2,5 millioner innbyggere.

Men hver gang arkeologer gjør et oldtidsfunn, stoppes arbeidet, frem til de har undersøkt det nærmere. Og siden 2006 har romerne jevnlig kunnet se skilt med teksten “Metro C-Archaeological Investigation” dukke opp rundt omkring i byen.

Istanbul

Den største tyrkiske byen som tidligere var kjent som Konstantinopel, har mange lag av kultur liggende under seg.

Tunnelen til en ny metrolinje skal derfor gå 30 meter under jorden for å komme under laget der det fins historiske ruiner.

Men sjakter og heiser ned til den dybden skal gjennom det arkeologiske minefeltet, og det har så langt avfødt fire arkeologiske utgravninger på strekningen.

Et av skipsvrakene (ca. 1000-1200-tallet) fra Det bysantiske riket som arkeologer har funnet. Funnene har vært med på å forsinke metroarbeidet i flere år.

© Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project

Aten

Siden 1990-årene har metroarbeidet vært i gang i Aten. Like lenge har arkeologer uttrykt bekymring for om historiske funn ville bli ødelagt under arbeidet.

Det har betydd at arkeologer ble sendt i forveien. Og senere arbeidet de i seks år sammen med metroens ingeniører for å beskytte og bevare arkeologiske funn.

På 70 000 m2 har arkeologene funnet 30 000 gjenstander, og det er laget et helt museum til funnene.

Köln

I Tysklands fjerde største by trodde metroarbeiderne at de skulle i gang med et overkommelig prosjekt med en tunnel på 4 km.

Men arbeidet utviklet seg til byens største arkeologiske prosjekt noen gang og varte i 6 år (2004-2010). For gjenstander fra byens romerske periode veltet opp av jorden.

Vitenskapen avgjorde tempoet på arbeidet og mer enn hundre vitenskapsfolk og teknikere arbeidere sammen for å redde så mange skatter som mulig.

Les også:

Falerii Novi, radarbilleder af antik by
Arkeologi

Antikk by gravd ut uten hakke og spade

2 minutter
Keramik krukker datering arkæolog
Arkeologi

Eldgamle fettrester løser arkeologisk problem

2 minutter
Sivilisasjoner

Hvem var etruskerne?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul