Åtte år gammel jente finner forhistorisk sverd i svensk innsjø

En åtte år gammel svensk jente har plukket opp et 1500 år gammelt sverd fra en innsjø. Historien minner så mye om kong Arthur at hun nå kalles "Sveriges dronning".

Saga Vanecek har fått mye skryt for funnet, men selv om hun liker å lære om gamle ting, vil hun heller bli lege enn arkeolog.

© Anne Rosén, Jönköpings Läns Museum & Peter Magnusson, Värnamo.Nu

Åtte år gamle svensk-amerikanske Saga Vanecek har ved en tilfeldighet trukket et sverd fra jernalderen opp av innsjøen Vidöstern i Småland.

"Jeg var ute og lekte i vannet og kastet stein for å se hvor langt den kunne hoppe, og så fant jeg en slags pinne", uttalte Saga til nettavisen The Local.

Men Saga oppdaget snart at hun hadde funnet et sverd og "løftet det over hodet mens hun ropte som om hun var Pippi Langstrømpe", forteller faren, Andy Vanecek.

Arkeologer var forbløffet

Familien kontaktet museet i Jönköping, der arkeologene var forbløffet over sverdets gode stand.

Undersøkelser slo fast at det var rundt 1500 år gammelt, og at det fortsatt var mulig å spore biter av tre på skjeftet.

Funnet ble holdt hemmelig i månedsvis

Saga trakk sverdet opp av sjøen i sommer, da tørken hadde fått mye av vannet til å fordampe, men historien har vært hemmeligholdt til nå.

"Vi ba Saga om ikke å fortelle noen om sverdet fordi vi var redde for at folk ville strømme til hit", uttaler arkeolog Mikael Nordström fra museet.

Den åtte år gamle jenta holdt tett om sin store oppdagelse, og i utgravningene som fulgte fant arkeologene blant annet en brosje fra samme periode. Forskerne mener nå at innsjøen kan ha vært et offersted århundrer før vikingtiden.