John Cooke

Bare én mann sto bak historisk bløff

Forskere mener nå å ha løst det hundre år gamle mysteriet om hvem som sto bak fortidsmennesket fra Piltdown.

I 1912 presenterte advokat og amatørarkeolog Charles Dawson verden for et kranium, en kjeve og fossilrester som «the missing link» mellom aper og mennesker.

Funnet fikk enorm oppmerksomhet og anerkjennelse, men nesten 50 år senere avslørte britiske forskere at funn-ene var falske og i stedet stammet fra orangutang- og menneskeknokler. Men hvem som sto bak, fant de ikke ut.

Les hele historien om den historiske svindelen

Samme mann fra start til slutt

Nå hevder en gruppe forskere med paleoantropolog Isabelle De Groote i spissen at svindelen er begått av samme mann fra begynnelse til slutt.

«Ved hjelp av en CT-skanner kunne vi se at en stor del av knoklene og tennene var fylt med grus som ble holdt på plass med små steiner», skriver forskerne.

Metoden er ifølge dem så identisk at den må være utført av samme mann, og gjort for å få knoklene til å bli så tunge som fossilrester fra et fortidsmenneske ville ha vært.

Dawson er hovedmistenkt

DNA-analysen støtter denne påstanden, for kjeven og tennene viste seg å stamme fra én orangutang, og forskerne er heller ikke i tvil om hvem som har bearbeidet og plassert knoklene.

«Dawson er den hovedmistenkte. Han er den eneste som var til stede ved hvert eneste funn, og den eneste som har sett funnsted nr. 2», konkluderer de.

Flere hull var stoppet med stein og tannfylling (illustrert med gult).

© The Royal Society

Avsløringer i 1953

  • Fortidsmennesket var sammensatt av rundt 700 år gamle menneske- og orangutangknokler.
  • En plastmasse holdt tennene på plass.
  • Funnene hadde flekker av jern og syre som fikk dem til å se eldre ut.

Tre kjappe spørsmål

Isabelle De Groote

Lektor ved Liverpool John Moores University

Hva gjør Dawson til hovedmistenkt? Metoden som alle fossilrester er laget med, er så lik, og Dawson hadde ferdighetene og kunnskapen som trengtes for å lage dem.

Vet dere hvor fossilrestene stammer fra?

Vi vet at orangutangmaterialet høyst sannsynlig kommer fra en enkelt orangutang, som minner om orangutangene som i dag holder til på Borneo. Vi vet også at menneskelige fossilrester som er brukt til å skape kraniet, stammer fra middelalderen.

Hva skjer med fossilrestene nå? Kollegene mine fortsetter arbeidet med å analysere fossilrestene fra orangutangen for å finne ut hvor den kom fra. Vi er ferdige med å studere de menneskelige fossilrestene og vil nok ikke ta dem frem igjen før våre vitenskapelige metoder er vesentlig forbedret.