Barnelik fra antikken begravd som vampyr

Et 1500 år gammelt barnelik er funnet i en kirkegård for malariaofre. Og mye tyder på at romerne ville være helt sikre på at det ble værende nede i graven.

Steinen ble satt inn i munnen på det malariarammede barnet, slik at det ikke kunne stå opp fra de døde og spre sykdommen til andre.

Arkeologer har funnet liket av et 10 år gammelt barn fra 400-tallet som romerne sannsynligvis fryktet kunne gjenoppstå fra dødsriket. Barnet døde av malaria, en sykdom romerne forbandt med onde ånder, og hadde fått en stein i munnhulen – trolig for å holde ondskapen i jorden.

“Ekstremt uhyggelig og rart”

Tannmerker på steinen tyder på at den er blitt presset inn i munnen på den avdøde. Metoden ses sjelden i antikken, men var vanlig i middelalderen, når folk fryktet at en avdød ville gjenoppstå som vampyr.

“Jeg har aldri sett noe lignende. Det er ekstremt uhyggelig og rart. De lokale har begynt å kalle liket for Vampyren fra Lugnano”, uttaler arkeolog David Soren, som har vært tilknyttet utgravningene siden 1987.

Malariarammede barn ble begravd sammen

Skjelettet ble funnet i La Necropoli dei Bambini (spedbarnas kirkegård), som ligger i den italienske kommunen Lugnano in Teverina, i regionen Umbria.

Kirkegården stammer fra midten av 400-tallet, da et dødelig ­utbrudd av malaria herjet området og tok livet av mange nyfødte og småbarn. De dødelige epidemiene var gjenstand for overtro, og romerne fryktet blant annet at de døde ville reise seg igjen for å smitte flere.

På kirkegården har arkeologene også funnet blant annet ravneklør, froskebein og asken fra ofrede valper, som tyder på at magi og heksekunst var en del av begravelsesritualene. En tre år gammel pike er for eksempel funnet med steiner bundet til hender og føtter i et annet forsøk på å sikre seg at hun ikke ville gjenoppstå.