Barnevampyr ble lenket fast i graven

I en massegrav i Polen ligger flere skjeletter av mennesker som ble begravet under mystiske omstendigheter. Nå har forskere også funnet et barn som datidens mennesker trodde var en vampyr.

Knokler på jordhaug med måleredskap

Barnets føtter var forsynt med en lås som symbolsk skulle holde den antatte vampyren i graven.

© Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University

I nærheten av Pień i det nordlige Polen har arkeologer funnet restene av en kirkegård fra 1600-tallet. Særlig én av gravene har vakt oppsikt.

Blant de døde dukket det opp et barneskjelett som var begravet med alle tegn på at datidens mennesker trodde at den lille var en vampyr.

Ikke nok med at barnet var blitt begravet med ansiktet ned slik at det ikke kunne reise seg fra graven og gå igjen. Det hadde også blitt utstyrt med en lås rundt bena, noe som symbolsk lenket det til graven.

Misfargingen på kjevepartiet viste seg å stamme fra bl.a. kobber og gull - trolig ingredienser i en mikstur som skulle kurere barnet for dets blodtørst.

Massegraven for de uønskede

Vampyrbarnet var ikke alene.

I 2022 fant arkeologene en kvinne som var blitt begravet i henhold til datidens vampyrregler, i en grav i nærheten. Hun hadde en ljå rundt halsen.

Og noe tyder på at kirkegården i Pień ble brukt spesielt til mennesker som på en eller annen måte skilte seg ut i samfunnet.

"Det viktigste med dette stedet er at vi kan lære mer om de tradisjonene og skikkene som eksisterte når det gjaldt behandlingen av mennesker som var "annerledes" og utestengingen av de annerledes", forklarer Dariusz Poliński fra Nicolaus Copernicus-universitetet.

"Alle funnene våre her tyder på at dette var en kirkegård for de utstøtte, for dem som skulle glemmes."

Utgravde tenner med grønn misfarging

Barnets kjeve var misfarget. Arkeologene bak funnet spekulerer i om misfargingen kan være forårsaket av miksturer som skulle kurere barnet.

© Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University