Koby Harati, City of David Archive & Dea, Biblioteca Ambrosiana/Getty Images
Pilatus Jerusalem pilgrimsvej

Bibelsk bølles hellige vei gravd fram i Jerusalem

Mye tyder på at Romas beryktede guvernør i Jerusalem, Pontius Pilatus, ville bedre sitt rykte ved å anlegge en storslått pilegrimsvei.

Både kristne og jøder kjenner navnet Pontius Pilatus så altfor godt.

Den romerske stattholderen i Judea beordret som kjent Jesus korsfestet rundt år 30 e.Kr., men også blant oldtidens jøder var han forhatt for sin harde framferd.

Nå viser det seg at den romerske stattholderen også brukte en stor del av sin tid på å bygge en masse nytt i Jerusalem.

Pilatus bygget pilegrimsvei

Ifølge en nylig offentliggjort utgravingsrapport konkluderer en gruppe israelske arkeologer at en monumental pilegrimsvei som førte til foten av Tempelhøyden ble bygget på Pilatus’ ordre.

Den over 500 m lange og 8 m brede veien er bygget av ca. 10.000 tonn kalksteinplater og må ha kostet enorme summer.

Fram til nå har forskerne trodd at kong Herodes, som døde i år 4 f.Kr., sto bak alle større byggeprosjekter i Jerusalem. Men i fyllet under veien har arkeologene funnet over 100 mynter som viser at byggingen fant sted under Pilatus’ tid i byen, fra ca. år 26 e.Kr. og rundt 10 år fremover.

Ifølge Nahshon Szanton, arkeolog ved Tel Avivs universitet, kan byggverket ha vært Pilatus’ forsøk på å bedre sitt dårlige rykte og “å styrke navnet sitt gjennom store byggverk”.

Pilatus pilgrimsvej Jerusalem
© Rieger Bertrand/AFP/Ritzau Scanpix

Kontroversiell utgraving

Utgravingen av den nesten 2000 år gamle veien i Jerusalem har blitt kritisert fra flere hold.

Veien ligger i Øst-Jerusalem, som palestinerne har utropt til sin hovedstad. For å grave ut veien har de israelske arkeologene boret en enorm tunnel under de eksisterende bygningene.

Den monumentale pilegrimsveien, som altså sannsynligvis ble bygget på ordre av Pontius Pilatus, ble begravd under murbrokker i år 70 e.Kr., etter at jødene hadde gjort opprør. Det førte til romernes ødeleggelse av Jerusalem.