Vlad Sokolovsky/Shutterstock
Hare England guddom

Briter dyrket høns og harer som guder

Nye undersøkelser viser at høns og harer fikk en helt spesiell status da de ble innført til England for flere tusen år siden.

Da høns og harer ble innført i jernalderens England for rundt 2400 år siden, endte de ikke på spisebordet. Tvertimot ble de eksotiske dyrene tilbedt som guddommer.

Det konkluderer et britisk forskerteam etter å ha funnet bevis på at dyrene ble begravd med stor omsorg og uten merker etter å ha blitt slaktet.

“Når nye dyrearter introduseres i en kultur, blir de ofte knyttet til guddommer”, forklarer professor Naomi Sykes fra Exeters universitet til CNN.

Cæsar nevner de hellige dyrene

Oppdagelsen stemmer overens med en bemerkning i den romerske feltherren Julius­ Cæsars verk om gallerkrigene:

“Britene anser det for å være imot de guddommelige lover å spise hare, høne og gås. De holder disse for sjelens og fornøyelsens skyld”.

Ifølge forskernes undersøkelser kom høns og harer sannsynligvis til England mellom 400- og 200-tallet f.Kr. og ble hurtig assosiert med lokale guder.

Romerske kilder forteller f.eks. at krigerdronningen Boudicca før et slag mot romerne satte fri en hare for å sikre seieren.

Sultne briter drev rovdrift

Høns og harer var fortsatt hellige i Englands romerske periode, men etter hvert som antallet steg ble de også spist mye oftere.

Etter det romerske Britannias kollaps på 400-tallet gikk antall harer og høns drastisk ned, muligens fordi folk drev rovdrift på dem. Det sterkt reduserte antallet gjorde at dyrene igjen fikk særstatus.

Da normannerne tok makten i England på 1000-tallet, ble harer en yndet rett blant adelen mens høns ble en populær rett under fasten, da kristne ikke kunne spise firbeinte dyr.