Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mælk, Tollense, bronzealder

Bronsealderens krigere tålte ikke melk

Knokler fra et av bronsealderens største slag kaster nytt lys over hvordan europeerne ble i stand til å drikke melk fra husdyr.

Claus Lunau/Historie & Niels-Peter Granzow Busch/Historie & Shutterstock

Når begynte europeerne å drikke melk fra husdyr som kyr, hester og geiter? Det spørsmålet prøver Universitetet i Mainz å besvare. I den forbindelse har de tyske forskerne gransket DNA fra falne krigere som døde under det store slaget ved Tollense for ca. 3270 år siden.

Slaget, som fant sted ca. 50 km fra Østersjøen - nær grensen til Polen - kostet minst 130 unge menn livet. Ofrenes knokler er i dag en gullgruve for vitenskapsfolk.

HISTORIE har tidligere gransket slaget ved Tollense 1250 f.Kr.: *

Enorm forandring i løpet av 120 generasjoner

De siste analysene avslører at bare én av åtte falne krigere var bærer av et gen som gjorde dem i stand til å tåle melk – et overraskende lavt tall ifølge professor Joachim Burger, som leder forskningen i evnen til å tåle melk:

“I dag tåler 90 pst. av befolkningen i området ved Tollense laktose, så forskjellen på den gang og nå er enorm, spesielt når man kan regne ut at det neppe er mer enn 120 generasjoner mellom ofrene fra slaget ved Tollense og dagens befolkning.”

De tyske forskerne har over 12.000 knokler til rådighet – bare fra slaget ved Tollense. Mange av ofrene led en grusom død cirka år 1250 f.Kr.

© shutterstock & Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/S. Suhr

Melk økte sjansen for å overleve

Ifølge biologen Daniel Wegmann fra University of Fribourg skyldes melke-genets fremmarsj én eneste faktor:

“Det kan bare forklares med sterk naturlig seleksjon. I de siste godt og vel 3000 år har barn som tålte melk, hatt større sjanse for å overleve til de var gamle nok til å forplante seg enn barn som ikke tålte melk.”

Forskerne understreker at melk fra husdyr var spesielt viktig når høsten slo feil. De tyske forskerne har regnet seg frem til at 6 pst. flere melkedrikkere enn laktose-intolerante overlevde perioder med hungersnød. Med tiden har det ført til at genet for å kunne tåle melk har blitt utbredt i Nord-Europa.

Les også:

Keramik krukker datering arkæolog
Arkeologi

Eldgamle fettrester løser arkeologisk problem

2 minutter
Hare England guddom
Arkeologi

Oldtidsbriter tilba høns og harer

2 minutter
Gloucestershire høvding grav
Arkeologi

Høvdinggrav avslører gåtefullt begravelsesritual

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul