Brett Seymour & Larsson and Foley, PLOS ONE
Gribshunden krydder

Dansk kongeskip sank med lasten full av krydder

Danske kong Hans var på vei til Sverige for å reetablere Kalmarunionen da kongeskipet hans Gribshunden sank i 1495. Nå avslører nye undersøkelser av vraket at svenskene skulle overtales med fine krydder.

Gribshunden – den danske kong Hans’ flaggskip – sank i 1495 etter en brann utenfor den svenske øya Stora Ekön. Tapet var enormt for den danske kongen, for om bord var det store skatter som kongen skulle bruke for å overtale den svenske kongen til å gjeninnføre Kalmarunionen.

Nå avslører nye undersøkelser av lasten at et av midlene kongen ville imponere med, var store mengder krydder. To historikere fra Lunds universitet har tatt prøver blant de 3097 plantedelene fra 40 forskjellige planter som er blitt funnet i vraket av Gribshunden. Hele 86 prosent viser seg å stamme fra krydder som var svært ettertraktet på den tiden.

Se videoen fra utgravningen av Gribshunden på bunnen av Østersjøen

I 2015 laget Society for Combat Archaeology denne videoen fra utgravningen af Gribshunden, som hadde blitt funnet allerede i 1971.

I 2015 laget Society for Combat Archaeology denne videoen fra utgravningen af Gribshunden, som hadde blitt funnet allerede i 1971.

Sjarmoffensiven mislyktes

Blant krydderne om bord på Gribshunden var blant annet safran og svart pepper. Krydder som var så dyre at bare den absolutte elite hadde råd til dem.

«Rester av safran, mandler og hasselnøtter beviser at kongen ofte spiste disse ekstravagante matvarene mens han var til sjøs og sannsynligvis også på land», konkluderer historikerne i sin studie.

Hvorvidt det var tapet av krydderne og Gribshunden som gjorde utfallet, vet vi ikke med sikkerhet. Men kong Hans’ sjarmoffensiv i Sverige slo feil i 1495. Kongen kom imidlertid tilbake noen år senere og gjenopprettet Kalmarunionen med våpenmakt.

Gribshunden tegning

Gribshunden var med sine 60 kanoner og en lengde på 35 meter trolig Nordens største og mest moderne orlogsskip da det ble bygget i 1486.

© Public Domain – Hans Holbein