Den islamske staten ødela ikonisk statue – nå er den gjenreist

I Syria har arkeologer gjenoppbygd en 2000 år gammel kalksteinsstatue av en løve. I 2015 ble den 3,5 meter høye statuen tilintetgjort av terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Slik så statuen ut før den ble tilintetgjort av IS.

© Wikicommons

En gruppe arkeologer har i Syria greid å gjenskape en flere tusen år gammel løvestatue.

Statuen måler 3,5 meter i høyden, er bygd av kalkstein og stammer fra 1. århundre e.kr. Den voktet opprinnelig over et tempel som var oppført til ære for en rekke før-islamske gudinner.

Da terrororganisasjonen IS i 2015 inntok Palmyra i Syria, rev de ned statuen.

Med sprengstoff, hammer og bare never forsøkte terrorbevegelsen å slette ethvert spor av historiske monumenter som i årtusener har vitnet om Midtøstens tidlige sivilisasjoner.

En spesiell statue

I 2016 tok den syriske hæren tilbake kontrollen over byen, og siden har eksperter arbeidet med å reparere de voldsomme skadene som terrorbevegelsen har påført den historiske byen.

Etter måneders arbeid er den unike statuen nå ferdig restaurert.

”Det er en helt spesiell statue. Det fins ikke lenger noen tilsvarende i Palmyra,” heter det fra arkeolog Bartosz Markowski, som har arbeidet med restaureringen, til den israelske avisa Haaretz.

Statuen ble bygd opp igjen i 1977

Det er andre gang statuen bygges opp igjen.

Da statuen ble funnet i 1977, hadde tidens tann satt sine tydelige spor, og den hadde for lengst brutt sammen. Men så ble statuen bygd opp igjen murstein for murstein.

Frem til den ble revet ned av IS, sto den ved inngangen til det arkeologiske museet i Palmyra.

Den 15 tonn tunge statuen står nå på Syrias nasjonalmuseum i hovedstaden Damaskus, men vil muligens bli flyttet til Palmyra senere.