Droner skal redde verdens kulturskatter

Udetonerte bomber har tidligere hindret arkeologer i å undersøke kulturskatter i det sørøstasiatiske landet Laos. Ved hjelp av droner kan de nå komme nærmere de sprengfarlige områdene.

Plain of jars, Laos

Drone-teknologi har gitt forskerne mulighet for å undersøke deler av Plain of Jars i Laos, som før var utilgjengelige

© Australian National University

Australske forskere tar nå i bruk alternative metoder for å undersøke det vanskelig tilgjengelige “Plain of Jars” i Laos.

Området regnes som et av Asias viktigste arkeologiske landskaper. Det består av 85 områder med tusenvis av steinkrukker satt i jorden mellom 500 f.kr. og 500 e.kr. i forbindelse med begravelsesritualer.

Droner gir adgang tross bomber

Bare sju av de 85 områdene er imidlertid utgravd, fordi en mørk del av landets fortid vanskeliggjør forskernes arbeid med å undersøke steinkrukkene.

Mellom 1964 og 1971 regnet amerikanske bomber over Laos under Vietnamkrigen. Så mange at ingen andre land er bombet flere ganger per innbygger.

Opp imot en tredjedel av alle bombene - ca. 80 millioner - detonerte aldri. Derfor er det ikke uten risiko å stikke en spade i jorden i det vesle landet.

VR Arkeologi Plain of Jars Laos

Nå kan forskerne komme helt nær områder som ellers er for farlige.

© Plain of Jars Archaeological Project /MIVP Cave2

Bygger virtuell reality-landskap

Arkeologene har nå tatt i bruk moderne teknologi for å undersøke området.

Med droner har de filmet ufremkommelige områder, og sammen med geofysiske data og informasjon fra tidligere utgravinger har forskerne skapt et Virtual Reality-landskap der de kan arbeide uten risiko for liv og lemmer.

Selve VR-landskapet kan inntil videre bare ses fra et lokale i Melbourne, skriver Live Science.