The Metropolitan Museum of Art

Ekspert avslører enda en forfalsket Aleksander den store

Professor Lehmann er ekspert i å avsløre forfalskninger i historiske samlinger. Til et verdenskjent museums store ergrelse har han igjen funnet en statue med mistenkelige trekk.

Ingen museer kan leve av å stille ut forfalskninger, for de skader troverdigheten og billettinntektene. Derfor er den pensjonerte tyske arkeologen og professoren Stefan Lehmann heller ikke særlig populær i museumsverdenen.

Lehmann er ekspert på å avsløre forfalskninger, og nå sår han tvil om enda et verk: en bronsestatue av Alexander den store som kan ses på The Metropolitan Museum of Art i New York.

Lehmann påpeker blant annet at statuen mangler proveniens, dvs. at den mangler opplysninger om hvor den har vært i årene frem til 1970-tallet, da bronsehodet plutselig dukket opp i en privat sveitsisk samling.

I tillegg mener Lehmann at bronsehodets frisyre ikke er typisk for antikken, og den er heller ikke kjent fra andre portretter av den store hærføreren.

SLIK BLE ALEKSANDERS HODE FORFALSKET:

Den spanske mester står bak

Professor Lehmann mistenker at den mystiske "spanske mester" står bak. Han eller hun er en ukjent nålevende bronsestøper som ifølge Lehmann står bak minst 40 forfalskede statuer som i dag finnes i samlinger rundt om i verden.

"Men det kan bli betydelig flere. Sammenlignet med de kjente, autentiske hodene fra antikken representerer gruppen av mistenkelige hoder en enorm prosentandel – og kapital, om man vil, fordi bronsekunstverk fra antikken er sjeldne og svært ettertraktede, og innbringer derfor store summer på kunstmarkedet", forklarer Lehmann.